Σάββατο, Φεβρουαρίου 07, 2009

Θέμα προσωπικών δεδομένων και δημοσιογραφικής δεοντολογίας από δύο εφημερίδες


Επώνυμοι αρθρογράφοι δύο μεγάλων εφημερίδων ασχολήθηκαν εν μέσω περιόδου πένθους με την οικογένεια αποθανούσης και τη διαχείριση οικογενειακών τους θεμάτων.


Στην πρώτη περίπτωση απεστάλη εξώδικη δήλωση, στο οποίο εκτέθηκαν οι παραβάσεις του Κώδικα Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Λειτουργήματος και ζητήθηκε η έμπρακτη συγγνώμη. Η εφημερίδα αναδημοσίευσε στο αμέσως επόμενο φύλλο της το απόσπασμα της εξώδικης δήλωσης που επισημαίνει τις δεοντολογικές παραβάσεις. Στην δεύτερη περίπτωση, απεστάλη προσωπική απάντηση μέλους της οικογένειας προς τον αρθρογράφο, στη σύνταξη της οποίας παρεσχέθησαν και οι απαραίτητες νομικές συμβουλές. 


Ο σεβασμός του πένθους αποτελεί στοιχειώδη δεοντολογικό κανόνα, ο οποίος καταγράφεται σε όλους τους κώδικες δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων περιλαμβάνει ως κανόνα  για τα μέσα ενημέρωσης την υποχρέωση σεβασμού του πυρήνα της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής. Μόνη η παράθεση αποσπασμάτων από τις απαντήσεις των θιγόμενων δεν συνιστά, ωστόσο, πλήρη αποκατάσταση της τυχόν ηθικής βλάβης που υπέστησαν.


Οι νομικές υπηρεσίες κοινωνίας της πληροφορίας Data & Protection δραστηριοποιούνται στους τομείς της πνευματικής ιδιοκτησίας, προστασίας προσωπικών δεδομένων, πρόσβασης στα έγγραφα και ελευθερίας της έκφρασης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Συνεχίζεται ο παραλογισμός από Ειρηνοδίκες σε θέματα ταυτότητας φύλου

  Ενώ έχουμε καταγγείλει πολλαπλά το φαινόμενο οι Ειρηνοδίκες να απορρίπτουν αιτήματα νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου ως προς το επώνυμ...