Σάββατο, Φεβρουαρίου 07, 2009

Blogger διεκδικεί το όνομα χώρου .gr που αντιστοιχεί στο url που χρησιμοποιεί στο blogger.com



Γνωστός blogger που διατηρεί το ιστολόγιό του στον blogger.com (***.blogspot.com) επιδιώκοντας να αναλάβει το αντίστοιχο όνομα χώρου με κατάληξη .gr (***.gr) διαπίστωσε ότι έχει καταληφθεί από άγνωστο φορέα, σε χρόνο μεταγενέστερο της έναρξης του blog του, χωρίς να έχει αναρτηθεί επ' αυτού κανενός είδους περιεχόμενο.


Οι νομικές υπηρεσίες κοινωνίας της πληροφορίας Data & Protection υπέβαλλαν προσφυγή στην ΕΕΤΤ, διεκδικώντας την διαγραφή του ονόματος χώρου ***.gr από το σημερινό του φορέα και την μεταβίβαση του στον blogger, ο οποίος το χρησιμοποιεί ως ψευδώνυμο εδώ και πάνω από μία τριετία. 


Οι νομικές υπηρεσίες κοινωνίας της πληροφορίας Data & Protection δραστηριοποιούνται στους τομείς της πνευματικής ιδιοκτησίας, προστασίας προσωπικών δεδομένων, πρόσβασης στα έγγραφα και ελευθερίας της έκφρασης. 

12 σχόλια:

nikan είπε...

Με βάση τι διεκδικεί το όνομα τη στιγμή που δεν υπάρχει προηγούμενη νομική κατοχύρωσή του. Μπορείς να το εξηγήσεις;

e-Lawyer είπε...

Πρώτον, θα μπορούσε να είχε πράγματι κατοχυρώσει το nickname του ως εμπορικό σήμα, στην κατηγορία "τηλεπικοινωνίες". Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο, πολύ περισσότερο που το blogging δεν είναι παροχή υπηρεσίας από την πλευρά του χρήστη, αλλά από την πλευρά της εταιρίας που παρέχει την πλατφόρμα.

Εκτός όμως από την κατοχύρωση ως εμπορικό σήμα, υπάροχουν και τα "σήματα φήμης" που επίσης προστατεύει ο νόμος, αρκεί να αποδείξεις ότι τα χρησιμοποιείς ανενόχλητος για να ταυτοποιήσεις τις δραστηριότητές σου.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχει ήδη η "νομολογία" της υπόθεσης liantinis.gr. Φίλοι και αναγνώστες των έργων του αποθανόντος καθηγητή δημιούργησαν μια ιστοσελίδα στο liantinis.gr. Σημειωτέον, ότι το πραγματικό όνομα του καθηγητή δεν ήταν "Λιαντίνης", επρόκειτο για ένα ψευδώνυμο. Ακριβώς όπως αποτελεί ψευδώνυμο και η χρήση της επωνυμίας του blog, για ορισμένους bloggers.

Η ΕΕΤΤ αναγνώρισε ότι η προστασία του ονόματος, κατά το Αστικό Δίκαιο (ότι κανείς δεν επιτρέπεται δηλ. να χρησιμοποιεί το όνομά σου και αν το κάνει έχεις αξίωση να του επιβληθεί να απέχει από τέτοιες ενέργειες), επεκτείνεται και στο ψευδώνυμο. Σύμφωνα με το άρθρο 58 του Αστικού Κώδικα : "Αν σ' αυτόν που δικαιούται να φέρει ένα όνομα αμφισβητείται από άλλον το δικαίωμα αυτό, ή αν κάποιος χρησιμοποιεί παράνομα ορισμένο όνομα, ο δικαιούχος ή εκείνος που βλάπτεται μπορεί να ζητήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον. Αξίωση αποζημίωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις για τις αδικοπραξίες δεν αποκλείεται".

Αυτή η διάταξη καλύπτει λοιπόν και τα ψευδώνυμα (όπως συμβαίνει άλλωστε παραδοσιακά και σε γνωστούς καλλιτέχνες, οι οποίοι βέβαια δεν "κατοχύρωσαν" πουθενά τα ψευδώνυμά τους, αλλά έχουν βέβαια κάθε δικαίωμα να μην χρησιμοποιούνται από τρίτους και ταυτόχρονα να αναγνωρίζονται αυτά ως στοιχεία που τους ταυτοποιούν, χωρίς να επιτρέπεται να το αμφισβητούν τρίτοι).

Η ΕΕΤΤ με βάση αυτό το σκεπτικό διέγραψε το liantinis.gr από τους φίλους του καθηγητή, προκειμένου να μεταβιβαστεί στην οικογένειά του. Βέβαια αυτή η υπόθεση εκκρεμεί στη δικαιοσύνη και θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σοβαρές ενστάσεις για τη σκοπιμότητα της μεταβίβασης στην οικογένεια και όχι στους φίλους-αναγνώστες του συγγραφέα, αλλά αυτό είναι μια υπόθεση διαφορετική σε σχέση με το δικαίωμα του blogger να του εκχωρηθεί το όνομα χώρου .gr που χρησιμοποιεί ως url.

stella είπε...

το μπλοκ δεν ειναι ομως για εμπορικη χρηση!
πως μπορει να απαιτησει κατι τετοιο!

e-Lawyer είπε...

Oύτε και το liantinis.gr ήταν για εμπορική χρήση. Είπαμε, το ψευδώνυμο του blogger εντάσσεται στην προστασία του ονόματος, χωρίς να έχει σημασία ο εμπορικός ή ο μη εμπορικός χαρακτήρας της χρήσης.
Θυμίζω και την υπόθεση kalomoira.gr που το ζήτησε η τραγουδίστρια Καλομοίρα από αυτούς που το είχαν και η ΕΕΤΤ της το έδωσε αναγνωρίζοντας ότι η τραγουδίστρια ήταν η πιο αναγνωρίσιμη Καλομοίρα (με το μικρό όνομα) στην Ελλάδα και θεωρώντας ότι οι αντίδικοι δεν είχαν το δικαίωμα να διατηρούν το όνομα χώρου .gr χωρίς κανένα περιεχόμενο (passive holding).

stella είπε...

αλλο ομως η χρηση για πραγματικο ονομα αλλο για εικονικο!
μην ξεχναμε οτι οποιος το κατωχηρωσε εδωσε ονοματεπωνυμο,το μπλοκ ειναι ανωνυμο!
βασικα δεν συμφωνω οτι αν εχεις ενα νικ στο νετ γενικα αυτο του δινει το δικαιωμα να το χρησιμοποιεις μονο εσυ!
εντελος αιολη η απαιτηση του μπλοκερ!

e-Lawyer είπε...

Αν έχεις δημιουργήσει μία εντελώς συγκεκριμένη διαδικτυακή persona, με δικό της όνομα και το χρησιμοποιείς χωρίς καμία ενόχληση από τρίτους δικαιούχους, το να καταλάβει κάποιος, σε μεταγενέστερο χρόνο το αντίστοιχο domain name.gr , χωρίς να το χρησιμοποιεί, μόνο και μόνο για να το κατέχει και χωρίς να αναρτά περιεχόμενο σε αυτό, συνιστά παθητική δέσμευσή του, η οποία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας αποτελεί λόγω διαγραφής και μεταβίβασης στο δικαιούχο.

Το ίδιο συνέβη λ.χ. με το madonna.com.

Ομοίως, η ΕΕΤΤ διαγράφει περιπτώσεις ονομάτων χώρου, ύστερα από καταγγελία ανθρώπων που έχουν αποδείξει πραγματική χρήση του αντίστοιχου ψευδωνύμου- ακόμη και χωρίς κατοχύρωση, όπως στην περίπτωση liantinis.gr- λόγω προφανούς κακοπιστίας, σύμφωνα με το άρθρο 9 του Κανονισμού Εκχώρησης και Διαχείρισης Ονομάτων Χώρου .gr (2005).

Συνεπως, η σχετική διεκδίκηση είναι απολύτως βάσιμη σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο των ονομάτων χώρου στο Διαδίκτυο.

orck είπε...

δηλαδη e-lawyer εαν ειχα το kalomoira.gr και με λεγαν καλομοιρα και εγραφα για την καθημερινη μου ζωη μου, δεν θα μου το επερνε η τραγουδιαρα;
η παθητικη κατοχη ειναι το σημειο κλειδι εδω;

e-Lawyer είπε...

Nαι στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η παθητική διακατοχή. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να είναι κι άλλα όπως ο σκοπός παραπλάνησης του κοινού.

Ανώνυμος είπε...

Για το Λιαντίνη:
Σύμφωνα με το αντίστοιχο άρθρο στη Βικιπαίδεια(el.wikipedia.org/wiki/Δημήτρης_Λιαντίνης) το "Λιαντίνης" ήταν μέρος του επωνύμου του καθώς με με δικαστική πράξη το 1979 άλλαξε το "Νικολακάκος" σε "Νικολακάκος - Λιαντίνης".

Ανώνυμος είπε...

«Το όνομα μας είναι η ψυχή μας» έλεγε ο μεγάλος ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Ψυχή είναι το σύνολο των πεποιθήσεων μας, αναφέρει η Αστρονομία. Άρα, το όνομα μας είναι το σύνολο των αστρικών μας πεποιθήσεων. Αν προσπαθήσουν το όνομα να μας πάρουν, κλέβουν τις ποιητικές μας πεποιθήσεις. Διαδίχτυα η αναπνευστική κτητικότητα επί των ονομάτων, με σκοπό την αγάπη, εντός της ποιήσεως για να κατορθώσουμε τα άστρα.

Ντροπαλός είπε...

H υπόθεση της ιστοσελίδας liantinis κρίθηκε υπέρ των διαχειριστών ή της οικογενείας του; Ποιός είχε βάσιμες αξιώσεις: η οικογένεια ή οι δημιουργοί της σελίδας, όπου είχε δημιουργηθεί μια διαδικτυακή "ταυτότητα";
Απ' όσα γνωρίζω η συγκεκριμένη σελίδα είναι ενεργή.

Ανώνυμος είπε...

Εδώ έχει πληροφορίες για το θέμα : www.liantinis.gr/diagrafi.shtml

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...