Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2005

Ανάθεση οργάνωσης της ΡΑΕ σε ιδιώτη


Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου της διοικητικής αναδιοργάνωσής της σε Σύμβουλο. Πλαφόν προσοφορών έχει οριστεί το ποσό των 300.000 ευρώ.
Η προκήρυξη βρίσκεται εδώ:

http://www.rae.gr/K2/RFP_consultant.pdf

Η ΡΑΕ είναι η πρώτη ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή που αναθέτει την εξ ολοκλήρου αναδιοργάνωσή της σε Σύμβουλο. Από πλευράς διοικητικής στρατηγικής η κίνηση δεν μπορεί παρά να χαιρετιστεί ως ένδειξη αποφασιστικότητας προκειμένου να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις σε θέματα διοικητικής οργάνωσης.
Από την άλλη πλευρά, το φαινόμενο δεν μπορεί παρά να αποτελεί κατάφαση της αναποτελεσματικότητας των ίδιων των μελών της ΡΑΕ ως προς την ουσιαστική άσκηση ορισμένων από τις αρμοδιότητές τους. Διαβάζουμε για παράδειγμα στην προκήρυξη ότι μία από τις αποστολές του Συμβούλου θα είναι να κωδικοποιήσει τις αρμοδιότητες της Αρχής. Δηλαδη; Δηλαδή, να κανει μια λίστα με τις αρμοδιότητες που προβλέπει ο μοναδικός νόμος που ίδρυσε την ίδια τη Ρ.Α.Ε. (και ίσως 2-3 άλλα κανονιστικά κείμενα). Δουλειά το πολύ ενός απογεύματος, με λίγα λόγια. Που θα μπορούσαν να την αναθέσουν σε έναν ασκούμενο -αν υπήρχαν προγράμματα για ασκούμενους στις ελληνικές ανεξάρτητες αρχές. Και, εν πάσει περιπτώσει, οι καθηγητές και επιστήμονες που είναι μέλη της Αρχής, γιατί έπρεπε να φτάσουν στο σημείο να αναζητούν συμβούλους για τόσο θεμελιώδεις εργασίες;
Κατανοώ απολύτως δηλαδή την ανάγκη μιας αρχής να διοργανωθεί με βαση τα διεθνή best practices, στα οποία οι εγχώριοι επιστήμονες κλασικά δεν έχουν πρόσβαση (και αυτό ειναι απαράδεκτο για ανεξάρτητη αρχή, αφού όλες οι ανεξάρτητες αρχές της ΕΕ ειναι δικτυωμένες και οργανώνουν διεθνείς συναντήσεις για τέτοιους ακριβώς λόγους), αλλά όχι να εκχωρήσει τις αυτορυθμιστικές της αρμοδιότητες, δηλαδή μέρος της λειτουργικής της ανεξαρτησίας, σε ιδιώτες που λειτουργούν ως Σύμβουλοι. Γιατί ο "συμβουλευτικός" χαρακτήρας του έργου αυτού του μελλοντικού συμβασιούχου θα έχει εκ των πραγμάτων αυξημένη βαρύτητα, ενόψει και της υψηλής αμοιβής του (300.000 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κώστας Σημίτης και κράτος δικαίου

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Σημίτη (1996 – 2004), η Ελλάδα απέκτησε ορισμένους θεσμικούς πυλώνες που θα έπρεπε να ...