Πέμπτη, Οκτωβρίου 20, 2005

Μαρτυριάρηδες εκτυπωτές προσβάλλουν την ιδιωτικότητα.

Μικροσκοπικές κουκίδες που τυπώνουν οι εκτυπωτές στα έγγραγα, εν αγνοία των πολιτών, αποκαλύπτουν που, πότε έγινε η εκτύπωση.Επομένως: και από ποιόν.
Μια ερευνητική ομάδα της μη κυβερνητικής οργάνωσης για την προστασία της ιδιωτικότητας (Electronic Frontier Foundation) πρόσφατα έσπασε τους κώδικες που αποτυπώνονται σε μικροσκοπικές κουκίδες τις οποίες εκτυπώνουν ορισμένοι έγχρωμοι εκτυπωτές. "Εντοπίσαμε ότι οι κουκίδες από τουλάχιστον μια σειρά εκτυπωτών περιλαμβάνουν την ημέρα και την ώρα εκτύπωσης του κειμένου όπως και τον serial number του εκτυπωτή", είπε ο David Schoen, τεχνολόγος του EFF.
Oι κουκίδες είναι κλίτρινες και μικρότερης διαμέτρου από ένα χιλιοστόμετρο.
Επανααμβάνονται σε κάθε σελίδα ενός εγγράφου.
Η Μυστική Υπηρεσία επιμένει ότι χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που κωδικοποιούνται στις κουκίδες για σκοπούς διερεύνησης εγκλημάτων.
Το EFF προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τους κώδικες όλων των εταιριών που παράγουν εκτυπωτές και έχει ζητήσει δημόσια την συνδρομή του κοινού που τυχόν έχει αυτή τη δυνατότητα.

http://www.eff.org/news/archives/2005_10.php#004063

Στην Ευρώπη πάντως, αναπτύσσονται ερευνητικά ινστιτούτα που εκτιμούν το κατά πόσο ένα προϊόν είναι φιλικό προς την προστασία δεδομένων, απονέμοντάς του το σχετικό σήμα. Στο μέλλον, η φιλικότητα προς την προστασία δεδομένων, μάλλον πρόκειται να καταστεί ένα πλεονέκτημα που θα καθιστά ένα προϊόν ανταγωνιστικό σε σύγκριση με όσα δεν παρουσιάζουν την ίδια συμβατότητα με τις ανάγκες της ασφάλειας των πληροφοριών.

2 σχόλια:

Phantasmak είπε...

Το είδα σήμερα στην εφημερίδα. Μπήκα στο blog σου για να βρω το e-mail σου να σου ζητούσα να έγραφες τίποτα αν δεν είχες γράψει ήδη, αλλά με πρόλαβες.

Νομίζω και πριν κάτι χρόνια είχε ξαναγίνει φασαρία γι' αυτό το θέμα, έτσι;

e-Lawyer είπε...

Δεν θυμάμαι τι είχε γίνει πριν χρόνια. Αυτό που γίνεται τώρα, όμως, έχει ενδιαφέρον: σε μια χωρα που δεν υπάρχει Αρχή Προστασίας Δεδομένων, αυτή η δουλειά γίνεται από αυτήν την Μη Κυβερνητική Οργάνωση (EFF)! Νομίζω ότι ειναι εντυπωσιακό.

Απαγόρευση λειτουργίας καμπάνας ναού λόγω ηχορύπανσης

  Σε υπόθεση που εκπροσωπώ τον θιγόμενο πολίτη, μετά από 2 προσωρινές διαταγές, το Πρωτοδικείο Καλαμάτας εξέδωσε και απόφαση ασφαλιστικών μ...