Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2005

Συνταγματικό δημοψήφισμα στο Ιράκ.

Σήμερα προσέρχονται στις κάλπες οι ιρακινοί για να αποφασίσουν αν επιθυμούν να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Συντάγματος που εκπονήθηκε τον τελευταίο χρόνο.Αρχικά το νέο Σύνταγμα είχε εγκριθεί από τους αντιπροσώπους των Κούρδων και των σιιτών, όχι όμως και από τους σουνίτες. Τελικά, το μεγαλύτερο κόμμα των σουνιτών αποφάσισε να στηρίξει το νέο Καταστατικό Χάρτη, αφού εξασφάλισε διαβεβαιώσεις επί ορισμένων θεμάτων.
Ιρακινοί αστυνομικοί και στρατιώτες με την υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων φρουρούν τα περίπου 6.000 εκλογικά κέντρα της χώρας.
Λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες σημειώθηκαν έκτροπα με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς και τρεις τραυματίες.
Η είδηση θυμίζει έναν "κανόνα" αναγνωρίσιμο στο χώρο της συνταγματικής ιστοριας: τα Συντάγματα έρχονται να επισφραγίσουν το τέλος ανώμαλων περιόδων, όπως οι πόλεμοι (εμφύλιοι ή μη), οι δικτατορίες, οι αποσχίσεις, οι βίαιες ανατροπές. Το Σύνταγμα είναι η τάπα που φράσσει την διαρροή του αίματος. Χωρίς αίμα, δεν έχεις ανάγκη το Σύνταγμα. Και βρίσκεις ένα σωρό λόγους να το απορρίψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Απαγόρευση λειτουργίας καμπάνας ναού λόγω ηχορύπανσης

  Σε υπόθεση που εκπροσωπώ τον θιγόμενο πολίτη, μετά από 2 προσωρινές διαταγές, το Πρωτοδικείο Καλαμάτας εξέδωσε και απόφαση ασφαλιστικών μ...