ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 9.12.08, σελ. 17
“Εκ των έμπροσθεν κι εκ των άνω αριστερά με κατεύθυνση πίσω και δεξιά”
Του Γιώργου Μαρνέλου
“Σημαντική πλευρική αλλοίωση φέρει η βολίδα που θανάτωσε τον 15χρονο μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλο, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες από αρμόδια πηγή. [...] Η εικόνα της βολίδας όπως μεταφέρεται αλλά και η φορά της στο σώμα του μαθητή “εκ των έμπροσθεν και εκ των άνω αριστερά με κατεύθυνση προς τα πίσω και δεξιά” είναι στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της εκδοχής του εξοστρακισμού. Όπως αναφέρουν οι ίδιες αρμόδιες πηγές, σφαίρα πρέπει να χτύπησε ξυστά σε μεγάλη φαρδιά επιφάνεια, να άλλαξε τροχιά και να καρφώθηκε στο σώμα του παιδιού. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, εάν η βολίδα είχε πλήξει ευθέως το παιδί, η “μύτη” της θα παρουσίαζε κάποια αλλοίωση εφ' όσον χτύπησε σε σπόνδυλο. [...]”.
ΤΑ ΝΕΑ, 9.12.08, σελ. 10
“Την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου επιβεβαίωσαν οι εργαστηριακές εξετάσεις”
Του Στέλιου Βραδέλη
“[...] Οι ιατροδικαστές διαπίστωσαν πως η σφαίρα έφερε μια μικρή αλλοίωση, γεγονός που αρχικά δεν απέκλεισε το σενάριο που υποστήριξε από την αρχή ο Κορκονέας, ότι δηλαδή πυροβόλησε στο έδαφος και στη συνέχεια η σφαίρα εξοστρακίστηκε. Η προσεκτικότερη όμως εξέταση της σωρού του άτυχου δεκαπεντάχρονου απέκλεισε οριστικά τον ισχυρισμο του. Η φορά της σφαίρας που τραυμάτισε θανάσιμα τον Αλέξη Γρηγορόπουλο ήταν από επάνω προς τα κάτω. Σε περίπτωση εποστρακισμού της, όπως επισημαίνουν στ “ΝΕΑ” έμπειροι αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ., θα έπρεπε η φορά της σφαίρας να ήταν αντίστροφη και να είχε χτυπήσει το παιδί από κάτω προς επάνω. “Από τη φορά καταλαβαίνουμε πως ο αστυνομικός πυροβόλησε έχοντας στραμμένο το όπλο του προς το πλήθος” επισημαίνουν κύκλοι της ιατροδικαστικής υπηρεσίας. [...] Η σφαίρα μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για να πραγματοποιηθεί βαλλιστικός έλεγχος, τα αποτελέματα του οποίου όμως δεν έχουν επισήμως ανακοινωθεί. Σύμφωνα όμως με καλά πληροφορημένες πηγές της ΕΛ.ΑΣ., η βαλιστική έρευνα δεν έδειξε αλλοίωση της σφαίρας από πρόσκρουσή της στην άσφαλτο ή στο πεζοδρόμιο. Αντίθετα, η αλλοίωση που υπάρχει οφείλεται στην πρόσκουσή της σε οστό του 15χρονου.”
[bold δικά μου]
Δηλαδή:
(1) Η σφαίρα , κατά το πρώτο δημοσίευμα, έχει υποστεί “σημαντική πλευρική αλλοίωση”, ενώ κατά δεύτερο δημοσίευμα, “έφερε μια μικρή αλλοίωση”.
(2) Η φορά της σφαίρας (από κάτω προς τα πάνω), κατά το πρώτο δημοσίευμα, είναι “στοιχείο που συνηγορεί υπέρ της εκδοχής του εξοστρακισμού”, ενώ, κατά το δεύτερο δημοσίευμα, κύκλοι της ιατροδικαστικής επισημαίνουν ότι από την φορά τη σφαίρας (από πάνω προς τα κάτω) προκύπτει πως “ο αστυνομικός πυροβόλησε έχοντας στραμμένο το όπλο προς το πλήθος”.
(3) Κατά το πρώτο δημοσίευμα, “αρμόδιες πηγές” [υπάρχει "αρμοδιότητα" στη διαρροή;] αναφέρουν ότι η σφαίρα χτύπησε ξυστά σε μεγάλη φαρδιά επιφάνεια, ενώ κατά το δεύτερο δημοσίευμα, “καλά πληροφορημένες πηγές της ΕΛ.ΑΣ.” αναφέρουν ότι η βαλιστική έρευνα δεν έδειξε αλλοίωση της σφαίρας από πρόσκρουση στην άσφαλτο ή στο πεζοδρόμιο.
(4) Κατά πρώτο κείμενο, η πλευρική αλλοίωση της σφαίρας οφείλεται στην “φαρδιά επιφάνεια”, ενώ κατά το δεύτερο κείμενο η αλλοίωση της σφαίρας οφείλεται στην πρόσκρουσή της “σε οστό” του θύματος.
Από όλες αυτές τις θεμελιώδεις αποκλίσεις ανάμεσα στα δύο δημοσιογραφικά κείμενα προκύπτει ότι μάλλον: (α) είτε κάποιος από τους δύο δημοσιογράφους μετέφερε εντελώς εσφαλμένα αυτά που του ειπαν οι πηγές, (β) είτε ότι και οι δύο δημοσιογράφοι δεν προέβησαν σε καμία απολύτως διασταύρωση των πηγών που τους έλεγαν εντελώς αντίθετα πράγματα.
Το βέβαιο είναι ότι κάποιος δεν έχει κάνει καλά τη δουλειά του – κι αυτός μάλλον δεν είναι οι “καλά πληροφορημένοι / αρμόδιοι κύκλοι / πηγές”.
Αυτά για να μην ακούω ότι οι δημοσιογράφοι σέβονται την δεοντολογία, ενώ οι bloggers την αγνοούν παντελώς.
4 σχόλια:
Έλα βρε, γύρισες;
Για κάνε μου λίγο το δικηγόρο του διαβόλου σε παρακαλώ, που τα συζητάμε μεταξύ μας εμείς αυτά αλλά δεν έχουμε την εμπειρία. Εγώ λέω οτι δεν έχει σημασία αν εξοστρακίστηκε η σφαίρα ή όχι, γιατί ο τύπος πήγε και στάθηκε μπροστά σε ένα τσούρμο ανθρώπους, τράβηξε όπλο και πυροβόλησε. Θέλω να σου πώ, δεν έφυγε η σφαίρα από ατύχημα- επίτηδες την έριξε, κι εκεί που την έριξε, ήταν γεμάτο κόσμο.
Δεν θα τον δικάσουμε εμείς, βέβαια. Μόνο που αυτές τις μέρες, τον έχουμε ήδη δικάσει όλοι. Οι μισοί λέμε οτι πυροβόλησε για να σκοτώσει, κι οι άλλοι μισοί λέμε οτι πυροβόλησε για εκφοβισμό. Εγώ θέλω να καταλάβω: έχει καμμιά διαφορά; Μειώνεται στ' αλήθεια η ενοχή του αν βαρούσε στο γάμο του Καραγκιόζη;
Και μια και το ανέφερα: οι ανθρωποκτονίες από μπαλωθιές στην Κρήτη, έχουν ελαφρυντικά; Θεωρούμε δηλαδή οτι ένας άνθρωπος που στέκεται στη μέση του κόσμου και ρίχνει στον αέρα είναι λιγότερο επικίνδυνος από έναν που σημαδεύει;
ωραίο ποστ!
Παίρνει ένας τύπος τηλέφωνο στην Ελληνοφρένεια και λέει στον Αποστόλη: Θα κάτσω γυμνός και θα πυροβολείς από μια ακτίνα τριών μέτρων οπουδήποτε γύρω μου. Αν με χτυπήσεις μέσω εξοστρακισμού να μου τρυπήσεις τη μύτη! (δεν τα μεταφέρω και ακριβώς)
Πάντως είτε τον σκότωσε από πρόθεση, είτε από αμέλεια, δεν είχε καμιά δουλειά να πράξει όπως έπραξε. Στην αρχή και εγώ έλεγα ότι δεν πρέπει να τον κατηγορούμε όλοι πριν βγει απόφαση για την ενοχή του, ο άνθρωπος όμως είναι και θρασύς! Πάντως γενικά, οι πυροβολισμοί στον αέρα είναι εξίσου επικίνδυνοι και θα έπρεπε να απαγορεύονται. Κύριε αστυνομικέ, αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή σου ή αν υποπτεύεσαι ότι αυτός που θες να συλλάβεις οπλοφορεί βγάλε το όπλο σου, απείλησε τον προκειμένου να παραδοθεί και μόνο αν στρέψει και αυτόν όπλο εναντίον σου χρησιμοποίησε το. αστυνομικές ταινίες δεν βλέπουν οι μπάτσοι; Τι φταίει ένας ανθρωπάκος δέκα τετράγωνα μακριά να τη φάει στο κεφάλι επειδή εσύ είσαι απαίδευτος;
Αν μου επιτρέπετε χωρίς να είμαι ειδικός θα ήθελα να επισημάνω ότι όταν ένα βλήμα εξέρχεται από την κάνη του όπλου προσομοιάζει με μια περιδινούμενη πύρινη μάζα. Ως εκ τούτου, αν προσκρούσει ακόμα και σε ένα λετπότατο κλαδάκι δέντρου, θα δημιουργηθεί αποτύπωμα. Εξού και η χημική ανάλυση που γίνεται στην βαλιστική. Μέσα στην μάζα της στερεοποιημένης πλέον σφαίρας υπάρχουν ίχνη από υλικά πάνω στα οποία προσέκρουσε. Αν προσκρούσει μετωπικά σε στερεό υλικό γίνεται σα μια άμορφη μάζα πλαστελίνης γεγονός που καθίσταται οφθαλμοφανές. Από αυτά μπορεί να συναχθεί με αρκετή ασφάλεια ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση ο εξοστρακισμός μπορεί να αναφέρεται μόνο σε χάραξη που εντοπίστηκε στα πλαϊνά του βλήματος. Με λίγα λόγια το βλήμα έξυσε κάποια επιφάνεια, γεγονός που δεν άλλαξε δραστικά την πορεία του προς τον άτυχο νεαρό.
Δημοσίευση σχολίου