Τρίτη, Δεκεμβρίου 23, 2008

Οι bloggers που βαριούνται την έρευνα ζητάνε και τα ρέστα



Η συκοφαντική δυσφήμηση και η προσβολή ανθεί στα blogs του  εύκολου και ανέξοδου "αδειάσματος", της καφενειακής προσέγγισης όλων των ζητημάτων, του οχετού του Διαδικτύου.

Ανακαλύπτει κάποιος λεβεντομαλάκας, τελείως άπειρος βέβαια από έρευνα και τεκμηρίωση, κάτι που νομίζει ότι είναι (ή το παρουσιάζει ως) "απόδειξη" ή "στοιχείο" και το κοτσάρει στο σκουπιδομπλόγκ του, εγκαλώντας το θύμα του και ζητώντας - δήθεν - εξηγήσεις. 

Μην απαντάτε σε τέτοιου είδους προκλητική συμπεριφορά. Όποιος έχει να καταλογίσει οτιδήποτε αρνητικό σε άλλο, ιδίως όταν έχει και την ευχέρεια της πρόσβασης στο Διαδίκτυο, έχει πριν απ' όλα την υποχρέωση της εξαντλητικής έρευνας και της παράθεσης ΟΛΩΝ των στοιχείων που θα βρει, πριν βγάλει συμπέρασμα. Το δε συμπέρασμα, ως σχόλιο, πρέπει να είναι απολύτως διακριτό από τα παρατιθέμενα στοιχεία και από την ανάλυση της διασύνδεσής του.

Όλες οι  πληροφορίες που μπορεί να θίξουν θα πρέπει να είναι διασταυρωμένες, όχι προερχόμενες από μία μόνο πηγή. 

Μην καλείται τους "ελεγχόμενούς" σας, εξυπνοπούλια μου, να απαντήσουν, αφού δεν ξέρετε ούτε έρευνα να κάνετε, ούτε τα στοιχεία να "δέσετε", όταν (και αν) υπάρχουν, ούτε την όρεξη και το κουράγιο να ψάξετε στο Διαδίκτυο που, όλως τυχαίως εκμεταλλεύεστε, ούτε τα αρχίδια έχετε βεβαίως να αναλάβετε την ευθύνη των λεγομένων σας - ιδίως όταν δεν μιλάμε για κριτική από ασθενέστερο σε δυνατότερο, αλλά από ίσον προς ίσον

Αυτές οι καναπεδίστικες ευκολίες που βλέπετε στους τηλεαναλυτές των μονοθεματικών δελτίων, δυστυχώς για εσάς, δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν σε καθεστώς διάδρασης: εδώ θα ακούσετε από κάτω την κριτική των σχολιαστών σας, η οποία θα αποκαλύψει την γύμνια σας. Επίσης, εδώ θα υποστείτε και την περιθωριοποίηση, αφού η αξιοπιστία χτίζεται και δεν είναι δεδομένη για κανέναν που έτυχε να βρεθεί μπροστά σε ένα πληκτρολόγιο. 

Μην σχίζετε τα ρούχα σας, λοιπόν, επειδή δεν πήρατε "απάντηση" στις κακοδιατυπωμένες και χωρίς επαρκή έρευνα, τεμπέλικες και γεμάτες προκατάληψη, δήθεν "ερωτήσεις" σας που εύχεστε να εκληφθούν ως ρητορικές. Κανείς δεν πρόκειται να σας πάρει στα σοβαρά.

Μούχλες!


6 σχόλια:

Tales from the other side of town είπε...

με την ευκαιρία αυτού του ποστ, θέλω να σου πώ ότι σε όλο αυτό το γκρίζο κλίμα των ημερών ήσουν από τις λίγες νηφάλιες φωνές που κατάφερε να δώσει έναν τόνο για το πώς λειτουργούν ή θα πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί.

επίσης, με την ευκαιρία του νέου χρόνου που έρχεται, εύχομαι να επαληθευτεί το συμπέρασμά σου σε παλαιότερο ποστ εδώ, ότι "Ζούμε τις τελευταίες ημέρες του αντιπροσωπευτικού συστήματος", και να μπορέσουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι να καταλάβουμε ότι η δημοκρατία δεν λειτουργεί χωρίς τους πολίτες, να έχουμε μια πιο δυνατή κοινωνία των πολιτών. πολίτες που χρησιμοποιούν την γνώση και θέλοντας να ξεφύγουν απ' τον καναπέ, προχωρούν στην δράση.

συγγνώμη αν ξεφεύγω στον σχολιασμό μου από το θέμα σου, αν και νομίζω ότι τελικώς είναι απολύτως σχετικό.

καλές γιορτές!

mouridis είπε...

Σιγά ρε ψηλέ γιατί πήρες λίγο παραπάνω φόρα...

Σιγά μην διαβάσει ο blogger και όλη την βιβλιοθήκη του κογκρέσου πριν εκφραστεί.

Ο blogger -και όχι μόνο- έχει κάθε δικαίωμα να γράψει ότι μαλακία του κατέβει και να την παρουσιάσει όπως ακριβώς γουστάρει (σαν προσωπική άποψη, τεκμηρίωση κ.λπ.).

Μάλιστα έχει κάθε δικαίωμα να κόβει και τα σχόλια που δεν γουστάρει για να μην πέφτει η αξία της δημοσίευσής του (όπως αυτό εδώ το σχόλιο).

Εσύ το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να μην διαβάσεις το blog του ή να σχολιάσεις την δημοσίευσή του στο δικό σου μέσο (αν εκεί λογοκρίνεσαι) ή να γράψεις μια δημοσίευση που να παρουσιάζει τα πράγματα όπως νομίζεις ότι έχουν και όχι όπως τα παρουσιάζει αυτός.

Όχι να θέτεις κανόνες δεοντολογίας στο blogging λες και είσαι ο αυτοκράτορας. Γιατί τότε πολύ απλά, εσύ είσαι αυτός που βαριέται να κάνεις έρευνα και να γράψεις.

Εντάξει, νοιώθω που το πας, αλλά (θέλω να πιστεύω ότι λόγω εκνευρισμού) παρασύρθηκες λιγάκι.

e-Lawyer είπε...

Ουδείς νομιμοποιείται να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις.

bororo είπε...

Το "δίκαιο" των blog το έχεις ξεκαθαρίσει εσύ δηλαδή; Σέβομαι πάρα πολύ την δουλειά σου, αλλά νομίζω οτι θα συμφωνήσω με τον mouridis.

e-Lawyer είπε...

Ουδείς νομιμοποιείται να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις. Του νόμου μη διακρίνοντος, ισχύει για όλους.

Τα άλλα είναι νομικίστικες [όχι νομικές] αναζητήσεις "παραθυρακίων".

Orestis είπε...

Αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και μια πολύ καλή ευκαιρία για να δείξει το bloging την αξία του. Πρέπει, όπως γνωρίζουμε ότι εκτός διαδικτύου δεν μπορούμε να διαδίδουμε ψεύδη, έτσι να μην το κάνουμε και εδώ χωρίς να έχουμε κανέναν πάνω από το κεφάλι μας να μας το επιβάλει. Αυτή είναι η πραγματική ελευθερία του διαδικτύου, να μπορούμε να κρίνουμε και να ενεργούμε μόνοι μας χωρίς να μας ελέγχουν, ή να τους δίνουμε αφορμές να το κάνουν. Ο καθένας ας ενεργεί υπεύθυνα για να μην αποδυναμώνει το μέσο μέσα από το οποίο αποκτά φωνή και δύναμη, δύναμη που λείπει από τον απλό πολίτη και ας αφήνουμε στο περιθώριο όσους επίτηδες εθελοτυφλούν ή ηθελημένα ή μη, παραπληροφορούν.

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...