Τρίτη, Νοεμβρίου 18, 2008

Σύμφωνο Συμβίωσης β΄συζήτηση Ολομέλειας: ομιλία Βασιλείου Κεγκέρογλου




ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πέντε χρόνια τώρα κυβερνά τον τόπο η πιο συντηρητική, η πιο σκληρή για τους πολίτες Κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Με την οικονομική και κυρίως με τη φορολογική της πολιτική, οδήγησε σε υπερσυγκέντρωση του πλούτου στα χέρια των λίγων, στην αφαίμαξη του εισοδήματος των μικρών και μεσαίων και στην διεύρυνση, στη δραματική διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Με την αδιαφανή διαχείριση της εξουσίας οδήγησε στη λαφυραγώγηση του κράτους και του δημόσιου πλούτου κυρίως από ημετέρους, αλλά δεν έλειψαν και οι επιτήδειοι. Έχουμε, λοιπόν, μια Κυβέρνηση που λειτουργεί εις βάρος της χώρας, εις βάρος των πολιτών, μια κυβέρνηση που ονόμασε μεταρρύθμιση κάθε αντιδραστική επιλογή εις βάρος των εργαζομένων, εις βάρος των πολιτών, μια σκληρή και συντηρητική Κυβέρνηση, που αναζητά σήμερα σωσίβιο για την αποτυχημένη οικονομική της πολιτική, μια Κυβέρνηση που αναζητά σωσίβιο με δήθεν προοδευτικές λύσεις για θέματα που σήμερα, τουλάχιστον, που συζητάμε δεν είναι επείγοντα όπως τα νομοθετεί. Ως καλό επικοινωνιακό θέμα επιλέχθηκε το ζήτημα της συμβίωσης, της ελεύθερης συμβίωσης –εντός εισαγωγικών- που αποτελεί κατά την Κυβέρνηση μια κοινωνική πραγματικότητα, που είναι η ελεύθερη –χωρίς εισαγωγικά- συμβίωση μια κοινωνική πραγματικότητα. Με το νομοσχέδιο, όμως, που εισάγει η Κυβέρνηση ως δήθεν προοδευτική τομή επιχειρείται η γραφειοκρατικοποίηση της ελεύθερης συμβίωσης. 
Κατά την άποψή μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ελεύθερη συμβίωση ως επιλογή δύο ανθρώπων παύει να είναι ελεύθερη, δηλητηριάζεται με την υπαγωγή της και τον εγκλωβισμό της σε κάθε είδους σύμφωνα, παρασύμφωνα και καταστατικά, είτε ομόρρυθμων, είτε ετερόρρυθμων εταιρειών. Το επιχείρημα ότι δήθεν με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζεται η κοινωνική περιθωριοποίηση όχι μόνο δεν είναι ισχυρό, αλλά έχει τα αντίθετα ακριβώς αποτελέσματα. Τι θα συμβεί μετά τη νομοθέτηση που θα ψηφίσουν οι εκατόν πενήντα ένας πλέον αξιότιμοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας; Ένα ποσοστό –μικρό, κατά την άποψή μου- θα επιλέξει το σύμφωνο συμβίωσης, το συμβατικό. Θα νομιμοποιηθεί έτσι και θα ενταχθεί στο «σύστημα» και έτσι θα αποφύγει την περιθωριοποίηση, θα φύγει το στίγμα από πάνω του κατά την Κυβέρνηση. Έτσι όμως αυτόματα τίθενται στο περιθώριο, σύμφωνα με την αντίληψή σας που επισημαίνω ότι δεν είναι αντίληψη της κοινωνίας, όλοι όσοι θα παραμείνουν πιστοί στην πραγματικά ελεύθερη συμβίωση. Με το νομοσχέδιό σας, οι ελεύθεροι, οι ρομαντικοί, αυτοί που συνεχίζουν να πράττουν αυτό που νιώθουν με τον άνθρωπο που συνεννοούνται αλλά δεν θέλουν να έχουν συναισθήματα βάσει νομικών διατάξεων και βάσει παραγράφων, αυτοί θα έχουν πλέον το στίγμα, αφού θα υπάρχει πλέον το σύμφωνο με το νόμο, αλλά δεν το επιλέγουν. Αυτοί θα θεωρούνται παράνομοι. Πάμε, λοιπόν, και σας λέω ένα παράδειγμα, δύο νέα παιδιά που θέλουν να συγκατοικήσουν, βρίσκουν το σπίτι και η σπιτονοικοκυρά τους λέει: «Έχετε σύμφωνο συμβίωσης; Να το δω. Μήπως είστε παράνομοι; Από πού θα πάρω τα ενοίκια;». Κύριοι βάζετε την κοινωνία σε μία διαδικασία εγκλωβισμού, ανελευθερίας. Βάζετε την κοινωνία σε μία διαδικασία χωρίς διέξοδο. Και να σας θυμίσω το ανάλογο φαινόμενο με την πάλαι ποτέ ελεύθερη ραδιοφωνία. Μόλις υποτίθεται νομιμοποιήθηκε και εντάχθηκε στο σύστημα, άρχισε να παίρνει κρατική διαφήμιση και άλλαξε και ρόλο. Αυτοί οι οποίοι παρέμειναν ως πραγματικά ελεύθερη ραδιοφωνία, ούτε κρατική διαφήμιση παίρνουν και είναι και παράνομοι. Αυτή είναι η πολιτική σας. 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας καλώ σήμερα εσάς της Κυβέρνησης να αφήσετε κατά μέρους τα επιχειρήματα περί προοδευτικότητας, γιατί το νομοσχέδιο είναι βαθιά συντηρητικό και οπισθοδρομικό. Μας φέρνει πίσω στην εποχή του προικοσύμφωνου. Σκοπός σας είναι με τη θεσμοθέτηση της συμβατικής συμβίωσης και όχι της ελεύθερης, συμβατική είναι αυτή η οποία θεσμοθετείτε, να φακελώσετε και να ενοχοποιήσετε την πραγματικά ελεύθερη συμβίωση. Επικαλείστε ξανά και ξανά την κοινωνική πραγματικότητα για να νομοθετήσετε, αλλά χτυπάτε ύπουλα το θεσμό της οικογένειας και το θεσμό του γάμου. Και είστε λέει και συντηρητικοί, έχετε σχέσεις με την Εκκλησία κ.λπ.. 
Πολύ φοβούμαι ότι με τα ίδια επιχειρήματα περί κοινωνικής πραγματικότητας και με μεγαλύτερη δόση προοδευτικότητας, αν χρειαστεί και αν παραμείνετε λίγο ακόμα στην Κυβέρνηση, προβλέπω ότι θα μας φέρετε για ψήφιση σύμφωνο συμβίωσης για τρείς ή και περισσότερους, γιατί υπάρχουν στην κοινωνία μας θα μας πείτε και οι τριγωνικές σχέσεις, υπάρχουν και σχέσεις περισσότερων από δύο ανθρώπων.

Μάλιστα, νά τες πάλι οι τριγωνικές σχέσεις ως το σκιάχτρο - φόβητρο κατά του συμφώνου συμβίωσης... Είδε ο βουλευτής πουθενά τέτοιο κοινωνικό αίτημα; Και αν το είδε, τι το κακό υπάρχει σε αυτήν την περίπτωση;

 Θα μας φέρετε και τέτοιο σύμφωνο; Είναι πράγματα αυτά, κύριε Υπουργέ, σοβαροί άνθρωποι να φέρνετε τέτοιους νόμους;

Ο κύριος Κεγκέρογλου προφανώς δεν έχει διαβάσει το νομοσχέδιο που έχουν φέρει δεκαεννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, το οποίο -φοβερό- εισάγει το σύμφωνο συμβίωσης και για τα  - άκουσον, άκουσον - ομόφυλα ζευγάρια!

 Το νομοσχέδιό σας δεν λύνει, αλλά προκαλεί ζητήματα εκ του μη όντος. Σαν την απόφαση του Υπουργού Παιδείας με τα θρησκευτικά. Εκεί που δεν υπήρχε πρόβλημα, δημιούργησε.. Είχε υπογράψει και για τις ταυτότητες. 
Κατ’ αρχήν, λοιπόν, το νομοσχέδιο προκαλεί σύγχυση για το τι ακριβώς είναι αυτό το σύμφωνο. Είναι ολίγον συμβόλαιο, ολίγον σύμβαση, ολίγον εταιρεία -ομόρρυθμος ή ετερόρρυθμος θα το κρίνουν τα ευρωπαϊκά δικαστήρια- και είναι και ολίγον γάμος.

Μήπως υπάρχει κάποιος εδώ που φοβάται να πει τη λέξη "ομόφυλα ζευγάρια";

 Είναι ένας τρίτου τύπου γάμος μετά το θρησκευτικό και τον πολιτικό και εγώ διαφωνώ, κύριε Πρόεδρε, και τέτοια σύμφωνα ούτε τα δέχομαι ούτε τα ψηφίζω ούτε τα στηρίζω.

Τότε να προσχωρήσετε στο ΛΑ.Ο.Σ.

 Λύνει βέβαια, για να λέμε και ολόκληρη την αλήθεια, ζητήματα κληρονομιών, μεταβιβάσεων, οικονομικών συναλλαγών -μεγάλης ακίνητης περιουσίας προβλέπω- μέσω της σύναψης συμφωνιών. Αλλά κανείς δεν αποκλείει ότι δεν θα γίνει από ορισμένους μια νέα μέθοδος φοροαποφυγής όπως οι off-shore εταιρείες και θα λέμε πάλι ότι νόμιμη είναι η φοροαπαλλαγή, νόμιμη είναι η φοροαποφυγή, αφού, εταιρεία, σύμφωνο συμβίωσης ογδονταπεντάχρονος και νεαρός κ.λπ.. Λοιπόν, θα το δείξει η πορεία. Να δούμε τι θα πείτε τότε. Τροπολογίες θα φέρετε εσπευσμένα. 
Κύριοι της Κυβέρνησης, εάν ο θεσμός του πολιτικού γάμου χρειάζεται αναμόρφωση, να το συζητήσουμε, να κάνουμε αυτήν την αναμόρφωση για να καλύψει και τα προβλήματα που υπάρχουν, γιατί υπάρχουν προβλήματα στη συμβίωση και στην κοινωνία σήμερα. Να τα δούμε όμως, να δούμε τι πρέπει να αλλάξει ακόμα και γενικότερα στην πολιτική που ακολουθούμε σε σχέση με το θεσμό της οικογένειας. 

Να στηρίξουμε το θεσμό της οικογένειας, να προστατεύσουμε τους πολίτες και στο κοινωνικό και στο οικονομικό πεδίο, ώστε να λύσουμε προβλήματα της ελληνικής οικογένειας, που μαστίζεται σήμερα από την ακρίβεια, την κερδοσκοπία και ιδιωτών και κράτους και την ανέχεια, ώστε οι άνθρωποι να έχουν λιγότερα προβλήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, επειδή όλοι μίλησαν για τις αιτίες διάλυσης των γάμων, τα προβλήματα είναι οικονομικά. Υπάρχει η ανεργία, η αναλγησία του κράτους, η αναλγησία των τραπεζών και όλου του συστήματος που αντί να στηρίζει την οικογένεια κοιτάζει να δει πώς θα εξυπηρετήσει μια ελάχιστη μειοψηφία που συνεχώς κερδίζει, αυτούς που συγκεντρώνεται ο πλούτος στα χέρια τους. 
Σήμερα λοιπόν αντί να συζητούμε αυτό το ημιτελές νομοσχέδιό σας, αυτό το ημιτελές κατασκεύασμα που δεν δίνει λύσεις αλλά δημιουργεί μόνο προβλήματα, να έρθετε να συζητήσουμε πολιτικές για τη στήριξη, της οικογένειας του οικογενειακού προϋπολογισμού, την προστασία του πολίτη για να δούμε πώς τα 28.000.000.000 ευρώ που τόσο καιρό δεν έρχονται στη Βουλή γιατί φαίνεται δεν είναι επείγον, για σας αλλά ήταν επείγον το σύμφωνο συμβίωσης, για να δούμε πώς αυτά θα στηρίξουν τον πολίτη και την ελληνική οικογένεια. Με τέτοια νομοσχέδια δεν δίνονται λύσεις. Δημιουργούνται ψευδαισθήσεις που θα έχουν περισσότερα προβλήματα στο μέλλον. 
Ευχαριστώ.

4 σχόλια:

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Μάλιστα, νά τες πάλι οι τριγωνικές σχέσεις ως το σκιάχτρο - φόβητρο κατά του συμφώνου συμβίωσης... Είδε ο βουλευτής πουθενά τέτοιο κοινωνικό αίτημα; Και αν το είδε, τι το κακό υπάρχει σε αυτήν την περίπτωση;

Επειδή όμως η συζήτηση δεν είναι φιλοσοφική, περί "καλού ή κακού", φρονώ ότι το αντεπιχείρημα-επωδός σου, για επέκταση του Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης και στις τριγωνικές, τετραγωνικές ή πολυγωνικές σχέσεις αποδυναμώνουν το αίτημα να μην εξαιρεθούν τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια από αυτό.

e-Lawyer είπε...

Προσπαθώ να εξηγήσω ότι είναι διαφορετικά αιτήματα, όπως εξάλλου και το αίτημα για αναγνώριση υιοθεσίας στα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης και η αναγνώριση της αναγνώρισης γονεϊκότητας με βάση την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ανεξαρτήτως φύλου των συντρόφων.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

οk, ok. Aλλά λυπάμαι πραγματικά που δεν μπέρεσα να καταλάβω ότι προσπαθείς να εξηγήσεις πως είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Αυτό που παίρνω διαβάζοντας το σχόλιό σου σου, είναι πως απαντάς σύμφωνα με την αντίληψη αυτών που προσπαθούν να τα εξομοιώσουν.

Έχοντας ήδη διαβάσει σε σχόλια του ρούστερ "σοβαρά" αιτήματα για την επέκταση του συμφώνου σε περισσότερους των δύο συντρόφων, νομίζω ότι οποιαδήποτε σχετική αναφορά αποδυναμώνει (μέχρι και απαξιώνει) το αίτημα.

Ανώνυμος είπε...

Ένα διαφορετικό σκεπτικό, από ομοφυλόφιλο με σύμφωνο συμβίωσης.

Elton John: Why Prop 8 failed

Sir Elton John is issuing his explanation of where those who opposed the passing of Prop 8, the Calif. measure to ban same-sex marriage, went wrong.

As one-half of a civil partnership himself since Dec. 2005 with long-time partner David Furnish, Elton seized the opportunity last week at his Annual Elton John AIDS Foundation benefit to speak out on the controversial issue that's resulted in organized protests by both sides -- not just in California, but across the US.

"We are not married; let's get that right," Elton said of he and David. "We have a civil partnership. What is wrong with Proposition 8 is that [gay rights supporters] went for marriage. Marriage is going to put a lot of people off, the word 'marriage.' "

Elton continued, "I don't want to be married. I'm very happy with a civil partnership. If gay people want to get married, or get together, they should have a civil partnership."

"You get the same equal rights that we do when we have a civil partnership," he explained. "Heterosexual people get married; we have civil partnerships."

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...