Δευτέρα, Ιανουαρίου 30, 2006

Διακήρυξη του πολίτη της Κοινωνίας της Πληροφορίας

Η πρωτοβουλία digitalrights.gr είναι μια γνωστή ομάδα προώθησης των δικαιωμάτων σε συνθήκες Κυβερνοχώρου. Μεγάλη της νίκη υπήρξε η καταψήφιση από την Ευρωβουλή της πρότασης οδηγίας για τις πατέντες λογισμικού (δρώντας μαζί με την μητρική οργάνωση European Digital Rights-EDRI).
Ανάμεσα στις δραστηριότητες της digitalrights.gr υπάρχει και η προώθηση ενός κειμένου με τίτλο "Διακήρυξη για τα δικαιώματα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο". Με σύντομο, εύστοχο και κατανοητό λόγο, ο πολίτης του διαδικτύου υπογράφοντας μπορεί να συμβάλλει στην πίεση για την υποστήριξη των κεντρικών ζητημάτων που προωθούνται από κέντρα εξουσίας κατά των ψηφιακών δικαιωμάτων, τα οποία δεν είναι τίποτε άλλο από τα συνταγματικά δικαιώματα κάθε πολίτη, κατά την ενάσκησή τους σε ψηφιακό διαδραστικό περιβάλλον. Μπορείτε να υπογράψετε την διακήρυξη που βρίσκεται σε αυτόν τον δικτυακό τόπο:

http://manifesto.digitalrights.gr/

4 σχόλια:

Oneiros είπε...

Εκ μέρους της πρωτοβουλίας, ευχαριστώ για την προβολή της διακήρυξης και τα καλά λόγια.

Μιά διευκρίνιση μόνο: η πρωτοβουλία digitalrights.gr αποτελεί συνέχιση και διεύρυνση των δράσεων της ομάδας epatents.hellug.gr, που λειτούργησε ως παράρτημα του FFII -κι όχι του EDRI- κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης εναντίον της πρότασης οδηγίας για τις πατέντες λογισμικού. Το ίδιο το digitalrights.gr δεν υπάγεται σε άλλους οργανισμούς' λειτουργεί αυτόνομα, ως πρωτοβουλία εθελοντικής και ελεύθερης συμμετοχής για την προάσπιση των ψηφιακών δικαιωμάτων του πολίτη και την ενημέρωσή του επί σχετικών θεμάτων. Εκτός από την διακύρηξη, οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας ενημερωτικό υλικό καθώς και συλλογή ειδησεογραφίας για όλες τις σχεδιαζόμενες δράσεις της.

Καλωσορίζουμε την προσφορά εθελοντικής βοήθειας από όσους πολίτες συμμερίζονται τις ανησυχίες μας και θα ήθελαν να συμβάλλουν στην προώθηση των δράσεων της ομάδας.

Αθήναιος είπε...

Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία κ τη δράση της ομάδας σας. Σας παρακολοθούμε κ συντασσόμαστε. :-)

e-Lawyer είπε...

Ευχαριστώ την digitalrights.gr για το μήνυμά της εδώ. Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση που υπενθυμίζει ότι υπάρχει κοινωνία πολιτών στην Ελλάδα ακόμη και σε "προωθημένο" περιβάλλον, όπως το ίντερνετ.
Έχω την εντύπωση ότι είναι η μόνη θεματική πρωτοβουλία για τα ψηφιακά δικαιώματα και την έχω αναφέρει στο νέο βιβλίο μου "Συνταγματική προστασία προσωπικών δεδομένων" (κυκλοφορεί την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου) στο κεφάλαιο "Προστασία δεδομένων και μη κυβερνητικές οργανώσεις", μαζί με την Privacy International, το Electronic Frontier Foundation και το EDRI.

e-Lawyer είπε...

Υ.Γ. Εννοώ η μόνη στην Ελλάδα.

Απαγόρευση λειτουργίας καμπάνας ναού λόγω ηχορύπανσης

  Σε υπόθεση που εκπροσωπώ τον θιγόμενο πολίτη, μετά από 2 προσωρινές διαταγές, το Πρωτοδικείο Καλαμάτας εξέδωσε και απόφαση ασφαλιστικών μ...