Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2006

Κλείσιμο ραδιοσταθμού με επέμβαση ΕΕΤΤ-ΕΣΡ

Επιχείρηση εντοπισμού και διακοπής της λειτουργίας ενός παράνομου ραδιοφωνικού σταθμού που εξέπεμπε στη συχνότητα 87,8 MHz, με διακριτικό τίτλο «Δημοτικό Ραδιόφωνο Λαχανά», διεξήγαγε το Γραφείο Θεσσαλονίκης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), σε συνεργασία με το Τμήμα Ενημέρωσης της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στις 19 Ιανουαρίου 2006, στην περιοχή Λαχανά Θεσσαλονίκης. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικής απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), με την οποία διέτασσε τη διακοπή λειτουργίας του σταθμού.
Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης προέβη στην κατάσχεση όλου του εξοπλισμού εκπομπής του ανωτέρω σταθμού.
Αυτή η είδηση έρχεται να διαλευκάνει τον διαμερισμό αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο ΕΣΡ και την ΕΕΤΤ ως προς τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, η ΕΕΤΤ έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες (σε συνεργασία με την Ασφάλεια) ενώ το ΕΣΡ έχει διαγνωστική αρμοδιότητα της παραβίασης.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

e-lawyer,γενικά και αφηρημένα μου αρέσει να υπάρχει ένα μπλογκ στο οποίο να θίγονται και να αναλύονται πράγματι εμπεριστατωμένα διάφορα νομικά θέματα.
Δεν έχω να κάνω κάποιο comment στο κείμενό σας αλλά θέλω να θέσω ένα ερώτημα, άσχετο με το κείμενο.

Σε σχόλιό σας σε κάποιο δημοφιλές μπλογκ, πριν αρκετό καιρό, διάβασα να γράφετε ότι η παρέμβασή σας είναι αυτονόητη γιατί το μπλογκ σας από τη φύση του είναι watchdog.
Αυτή την ιδιότητα πως την κατοχυρώσατε, επειδή είστε δικηγόρος ή έχετε πτυχίο νομικής;
Μήπως είστε κάποια ανεξάρτητη διοικητική αρχή που δεν ξέρω;
Άλλωστε πως ξέρω ότι είστε πράγματι δικηγόρος ή έχετε νομικές γνώσεις;

e-Lawyer είπε...

To αν έχω νομικές γνώσεις νομίζω ότι μπορεί να κριθεί με την ανάγνωση του blog, από κάποιον που έχει νομικές γνώσεις όμως.
Ως προς τη δικηγορική μου ιδιότητα έχω ξεκαθαρίσει από το πρώτο κι όλας post ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτό το blog, καθώς δεν πρόκειται να δώσω νομικές συμβουλές σε συγκεκριμένες υποθέσεις και ούτε επιδιώκω κάποιας μορφής αθέμιτο ανταγωνισμό προς τους συναδέλφους μου (π.χ. έμμεση διαφήμιση). Γεγονός που ενισχύεται και από την χρήση ψευδωνύμου. Οπότε η δικηγορική μου ιδιότητα δεν θα πρέπει να σας απασχολεί και δεν χρειάζεται να την αποδείξω.
Ως προς τον χαρακτήρα του blog ως watchdog, συνδέεται με μία κοινά αναγνωρισμένη ιδιότητα για τα ιστολόγια, αλλά και στο παρελθόν, για όλα τα μέσα ενημέρωσης. Η ιδιότητα αυτή έχει αναγνωριστεί και με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και συνδέεται με τη φύση των μέσων ενημέρωσης ως κριτικών παρατηρητηρίων της δημόσιας ζωής.

Το γεγονός ότι αυτό το blog είναι ειδικό και επικεντρώνει σε νομικά θέματα, αυτομάτως το ταξινομεί στην sui generis κατηγορία του παρατηρητηρίου που χρησιμοποιεί ως εργαλείο κριτικής το δίκαιο και την νομοθεσία (όπως ένα blog που ασχολείται με τη μόδα θα έκρινε τα πράγματα με όρους αισθητικής ή ένα blog για κινηματογράφο θα χρησιμοποιούσε την θεωρία της τέχνης). Το e-lawyer δεν θα μπορούσε να μείνει στην θεωρία και την αόριστη κατάδειξη των κακώς κειμένων και των υπερβάσεων, αλλά ως μετέχον ενεργά στο γίγνεσθαι του κυβερνοχώρου δεν θα μπορούσε παρά να επισημαίνει και εν τω πράττεσθαι τις παραβάσεις, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα και το πως θα μπορούσε μία προσβολή να αρθεί. Πράγμα το οποίο νομίζω ότι έχει γίνει μέχρι στιγμής με φειδώ και σε ελάχιστες περιπτώσεις έχουν "θιγεί" διαχειριστές άλλων ιστολογίων από αυτές τις παρεμβάσεις.
Με το σκεπτικό ενός πολίτη που έχει λόγο, δεν αδρανεί, δεν αδιαφορεί, αλλά παρεμβαίνει όταν μια πρακτική έρχεται σε σύγκρουση με ορισμένες αντικειμενικά θεμελιώδεις αρχές (όπως τα συνταγματικά δικαιώματα), ασκώ το δικαίωμά-υποχρέωσή μου για δημόσια κριτική, φωτίζοντας με νομική επιχειρηματολογία τις περιοχές που βρίσκονται στη σφαίρα της προσβολής.
Η παρέμβαση δεν έχει και δεν μπορεί να έχει έναν "κυρωτικό" ή "πειθαρχικό" χαρακτήρα. Συνεπώς, δεν επικαλούμαι καμία άλλη ιδιότητα που με συνδέει με κάποια μορφή αυθεντίας, όπως η ενάσκηση ενός αξιώματος. Το μόνο "κύρος" των απόψεων που υποστηρίζω εδώ ή αλλού σχετίζονται με την επιστημονική θεμελίωσή τους σε κανονιστικά κείμενα και κρίνομαι με βάση την επιτυχή ή όχι επάρκεια αυτής της θεμελίωσης.

Ανώνυμος είπε...

e-lawyer, στην πραγματικότητα δεν αμφισβητώ τη νομική σας κατάρτιση ούτε την ικανότητά σας να ενημερώνετε για νομικά θέματα, αντιθέτως μάλιστα θέλω να σας συγχαρώ για την ιδέα σας να δημιουργήσετε αυτό το blog,έχει μεγάλο ενδιαφέρον και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η αρχική σελίδα στο computer μου.Είμαι κι εγώ συνάδελφός σας και μόλις χθες το απόγευμα σε ένα σχόλιό μου στο blog του συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη έλεγα ακριβώς αυτά :ότι εκτιμώ αυτό που κάνετε και ότι θαυμάζω κατά κάποιο τρόπο το κουράγιο σας,θα πρέπει να σας αρέσουν πολύ τα νομικά. Στη συνέχεια,είδα τα σχόλια σας που ανέφερα στο προηγούμενο comment (δεν θέλω να ανακυκλώσω την ιστορία, είναι απλώς η αφορμή, δεν θα ήθελα να αναφερθώ στη συγκεκριμένη ιστορία ειδικά) και αναρωτήθηκα αν η όποια έστω και άψογη νομική μας κατάρτιση μας επιτρέπει να διεκδικούμε και το ρόλο φύλακα και παρεμβαίνοντα στην κοινωνία των blogs.Η δημόσια κριτική είναι δικαίωμα-υποχρέωση ιδίως για έναν νομικό, όπως σωστά επισημάνατε αλλά η σύγκριση με τα blogs κινηματογράφου και μόδας είναι ατυχής, πιστεύω, γιατί στη δική σας περίπτωση η κριτική αφορά τη σύννομη ή μη συμπεριφορά των κρινόμενων.Εγώ θα ήθελα να νοιαζόσασταν περισσότερο για τα συνταγματικά δικαιώματα και την πνευματική ιδιοκτησία των bloggers και τη δική τους προστασία μιας και το μέσο είναι καινούριο, πολλοί από αυτούς είναι νέοι και ισως ελλοχεύουν για αυτούς διάφοροι νομικοί κίνδυνοι.Δεν λέω ότι δεν το κάνετε κατ' ανάγκην-άλλωστε δεν έχω διαβάσει όλα τα posts σας.

e-Lawyer είπε...

Ευχαριστώ για τα σχόλια. Νομίζώ ότι το ιστολόγιο βρίσκεται στην κατεύθυνση που περιγράφετε. Οι παρεμβάσεις-συστάσεις σε άλλα ιστολόγια ήταν 2 ή 3 μέσα στους έξι μήνες λειτουργίας του. Ως προς τα θέματα ενημέρωσης μπλογκερς σε σχέση με πνευματική ιδιοκτησία κλπ σας συνιστώ να μελετήσετε ένα παλαιότερο ποστ (του Νοεμβρίου) με τίτλο "Check list για bloggers". Περιμένω επίσης το σχόλιό σας για την πρόταση αυτορρύθμισης.

Απαγόρευση λειτουργίας καμπάνας ναού λόγω ηχορύπανσης

  Σε υπόθεση που εκπροσωπώ τον θιγόμενο πολίτη, μετά από 2 προσωρινές διαταγές, το Πρωτοδικείο Καλαμάτας εξέδωσε και απόφαση ασφαλιστικών μ...