Παρασκευή, Ιουλίου 11, 2008

Αποζημιωθείτε για καθυστερήσεις και κακοδιοίκηση από το Δημόσιο

Η διάταξη που προβλέπει αποζημίωση υπάρχει από το 1991, αλλά με μια εγκύκλιο του Ιουνίου 2008 φαίνεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο για την ευρεία εφαρμογή της.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι οι υπηρεσίες έχουν υποχρέωση να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους μέσα σε 50 ημέρες (άρθρο 4 Ν.2690/1999 - "Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας"). Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις, λ.χ. για περιπτώσεις πρόσβασης στα έγγραφα υπάρχει η συντομότερη προθεσμία των 20 ημερών, ή περιπτώσεις όπου η προθεσμία επεκτείνεται πέραν των 50 ημερών.

Αν παρέλθει η προβλεπόμενη προθεσμία, ο πολίτης έχει δικαίωμα μέσα σε 60 ημέρες να υποβάλει σχετική αίτηση για αποζημίωση στην Ειδική Επιτροπή Ελέγχου για την Εφαρμογή της Νομοθεσίας.

Για τον υπολογισμό της αποζημίωσης λαμβάνεται υπόψη: α) το ύψος της υλικής ή ηθικής ζημιάς που έχει υποστεί ο πολίτης, β) τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη η καθυστέρηση και γ) το τυχόν πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη.

Η αποζημίωση μπορεί να είναι από 30 έως 600 ευρώ, ενώ σύμφωνα με μια Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Κράτους (39/2003) το ΥΠΠΟ έπρεπε να καταβάλει ως αποζημίωση το  ποσό 100 ευρώ σε μια περίπτωση καθυστέρησης. Και φυσικά το ποσό αυτό είναι έντοκο, σε περίπτωση που η αρμόδια υπηρεσία δεν το καταβάλει εμπρόθεσμα.


2 σχόλια:

nikos10 είπε...

E-lawyer,

η εγκύκλιος μπορεί να αναφέρεται σε προθεσμία εξήντα ημερών για την προσφυγή στην αρμόδια επιτροπή, όμως τέτοια προθεσμία δεν προβλέπεται σε καμία από τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 1943/1991.

Υπάρχει, βεβαίως, μία προθεσμία εξήντα ημερών, αυτή όμως προβλέπεται για την εξέταση του αιτήματος αποζημίωσης του πολίτη από την επιτροπή.

Σκόπιμο ή μη το λάθος, αναμένεται να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στους ενδιαφερόμενους.

e-Lawyer είπε...

Η αποκλειστική προθεσμία 60 ημερών για την υποβολή του αιτήματος προβλέπεται από σχετική (υφ)Υπουργική απόφαση του 2004. Θα την αναρτήσω στο επόμενο post μαζί με όλη τη διαδικασία που προβλέπεται.

Γυναικοκτονία: ένας νομικός όρος

  Γυναικοκτονία: ο όρος που ενοχλεί αφόρητα τα άτομα που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν πως η εγκληματολογία και η νομική είναι υποχρεωμένες ν...