Σάββατο, Ιανουαρίου 10, 2009

Η δικαστική κόντρα Μητσοτάκη-Λαλιώτη

Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε πλειστηριασμό ενός ακινήτου του κ. Λαλιώτη, ύστερα από την καταδίκη του τελευταίου σε χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ποσού 100.000 ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης είχε καταδικαστεί επίσης σε 22.000 ευρώ για υβριστικές φράσεις εναντίον του κ. Λαλιώτη
Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι το θέμα δεν είναι προσωπικό, τονίζοντας ότι οι πολιτικοί οφείλουν να σέβονται το νόμο.


Η άποψη ότι οι πολιτικοί οφείλουν να σέβονται το νόμο είναι απολύτως ορθή σε ένα δικαιοκρατούμενο και δημοκρατικό πολίτευμα: η εξύβριση και η συκοφαντική δυσφήμηση δεν μπορούν να δικαιολογηθούν στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης, όπως δεν μπορεί να δικαιολογηθεί και καμία άλλη αδικοπραξία (το θέμα της βουλευτικής ασυλίας αφορά μόνον το ποινικό δίκαιο).

Ουδείς δικαιολογείται να ψεύδεται ή να εκφράζεται με λέξεις που ταπεινώνουν και καταφρονούν την προσωπικότητα του άλλου, ανεξάρτητα από το αν είναι πολιτικός ή όχι. Η μόνη περιοχή που φαίνεται να παρέχει μια χαλαρή ασυλια για τον πολιτικό λόγο είναι η απλή δυσφήμηση: όταν ο ανακριβής ισχυρισμός δεν είναι δηλ. εν γνώσει του δράστη. Γι' αυτό και το κατά 367 παρ. 2 ΠΚ αναφέρει ότι το "δικαιολογημένο ενδιαφέρον" δεν καλύπτει τις πράξεις που ενέχουν τα στοιχεία της συκοφαντικής δυσφήμησης ή υπάρχει σκοπός εξύβρισης, αφήνοντας σιωπηρα ανοικτό το πεδίο της απλής δυσφήμησης.

Σε παλαιότερη δήλωσή του για την υπόθεση, ο κ. Μητσοτάκης είχε πει οτι είναι η πρώτη φορά που ένας πολιτικός καταδικάζεται για δηλώσεις που έκανε κατά πολιτικού αντιπάλου του (εδώ). 

Μία άλλη περίπτωση δικαστικής αντιδικίας ανάμεσα σε πολιτικούς -στο αρχικό στάδιο της οποίας μετείχα ως δικηγόρος- είναι η αγωγή του κ. Τσιτουρίδη εναντίον του κ. Κουλούρη (βλ. εδώ, προς το τέλος).

Προ μηνών, όταν ο κ. Βγενόπουλος (που δεν είναι πολιτικός όμως) είχε απειλήσει τον κ. Τσίπρα με κατάθεση αγωγής, η κοινή γνώμη διαφωνούσε με την "ποινικοποίηση" του πολιτικού λόγου. 

Το βέβαιο είναι  ότι όταν ο  πολιτικός λόγος υποπίπτει στο επίπεδο της συκοφαντικής δυσφήμησης ή και της εξύβρισης, η ασυλία των βουλευτών ή η "ασυλία" των άλλων πολιτικών δεν μπορεί να καταλαμβάνει και το αστικό μέρος της υπόθεσης (αποζημίωση), διότι αυτό θα έθιγε ουσιωδώς θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα (την πρόσβαση σε δικαστήριο, άρθρο 6 ΕΣΔΑ). 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Φαίνεται στην ακοή σαν απολίθωμα ιδιαιτέρως αμφίβλαστο, η έκφανση εκείνη της ελευθερίας, η θεόμυχη συκοφαντική δυσφήμηση, που την προβάλλω στην εξωτερική αγωνία σαν αρνητική αξιολόγηση χρήσιμης πράξης, να αστροπατιέται διαστατικά με περιπλάνηση σε ώρες εργασίας και με μοναδιαίο διχασμό από αρχαιολογικά φεγγάρια στο μεταίχμιο σιγής και ηφαιστείου. Το χαρτονόμισμα των κομητών, που, σε πελώριο βαθμό στις περγαμηνές μακαριστών μα την ίδια ακριβώς στιγμή και ωμικών τυραννοσαύρων, εννοήθηκε σαν μέσο για τις μελλοντικές ανταλλαγές, ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να μετατρέψει σε ωραία διανύσματα τα άσχημα συναισθήματα επίτιμων ανθρώπων και γραμματέων πολύ προχωρημένων στην εξελικτική πορεία της ζωής, όπως πρωτανακαλύφθησαν, ως προσφορές και ως ευρήματα των ζουμπουλιών, στην πρώτη διαθήκη του παλαιού Θεού με τα κρητιδικά πουλιά.

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...