Τρίτη, Ιανουαρίου 06, 2009

Επίτροπος Ανθρώπινων Δικαιωμάτων: απαράδεκτες οι διακρίσεις για τα διαφυλικά άτομα


"Τα διαφυλικά άτομα αντιμετωπίζουν φοβερά προβλήματα στην καθημερινή τους ζωή, καθώς η ταυτότητά τους αντιμετωπίζεται με αναισθησία, προκατάληψη ή παράνομη απόρριψη", λέει ο Επίτροπος Hammarberg σε αυτή την Γνώμη. Αναλύοντας τα ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα διαφυλικά άτομα, ο Επίτροπος υπογραμμίζει ότι "υφίστανται αθέμιτη διάκριση σε όλα τα κράτη μέλη, σε τομείς όπως η εργασία, η υγεία και η στέγαση." Κλείνει καλώντας τα κράτη μέλη να "λάβουν όλες τις απαραίτητες συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να σταματήσει η τρανσ-φοβία και τα διαφυλικά άτομα να μην υφίστανται άνιση μεταχείριση πλέον σε κανένα τομέα".

Ακολουθεί μετάφραση e-lawyer της Γνώμης του Επιτρόπου στα ελληνικά

Κατά τη διάρκεια αποστολών στα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, μου υπομνήσθηκε η συνεχιζόμενη άνιση μεταχείριση που αντιμετωπίζουν πολλοί λόγω της ταυτότητας του φύλου τους 1. Τα διαφυλικά άτομα αντιμετωπίζουν φοβερά προβλήματα στην καθημερινή τους ζωή, καθώς αντιμετωπίζονται με αναισθησία, προκατάληψη και παράνομη απόρριψη. 

Έχουν γίνει εξαιρετικά βίαια εγκλήματα μίσους εναντίον διαφυλικών προσώπων. Μια περίπτωση που έλαβε δημοσιότητα ήταν ο φόνος στην Πορτογαλία μιας άστεγης Βραζιλιάνας διαφυλικής γυναίκας, θετικής σε HIV, που ονομαζόταν Gisberta (Luna) Salce Junior. Βασανίστηκε και βιάσθηκε από μία ομάδα νεαρών, πετάχτηκε σε ένα πηγάδι και αφέθηκε να πεθάνει.   

Σε συζητήσεις μου με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των διαφυλικών προσώπων προέκυψε ότι ένας αριθμός από τέτοια εγκλήματα μίσους παραμένει χωρίς καταγγελία - ακόμη και σε σοβαρές περιπτώσεις. Ένας από τους λόγους φαίνεται να είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στην αστυνομία.

Ορισμένοι άνθρωποι φαίνεται ότι έχουν πρόβλημα με την ίδια την ύπαρξη ανθρώπων των οποίων η εκδήλωση της εσωτερικής τους ταυτότητας φύλου δεν αντιστοιχεί στον προσδιορισμό φύλου κατά τη γέννησή τους. Η επιθετικότητα εναντίον των διαφυλικών προσώπων δεν μπορεί ωστόσο να εξηγηθεί ως αποτέλεσμα άγνοιας ή έλλειψης εκπαίδευσης. Αυτές οι συμπεριφορές προκαλούν σοβαρές βλάβες σε αθώους κι ευπαθείς ανθρώπους και γι' αυτό πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Έχω εντυπωσιαστεί αρνητικά από την έλλειψη γνώσης για τα ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων των διαφυλικών που απειλούνται, ακόμη και από αποφασίζοντες πολιτικούς. Αυτός είναι προδήλως ο λόγος για τον οποίο πρέπει να γίνουν περισότερα για να αντιμετωπιστεί η τρανσ-φοβία και η άνιση μεταχείριση που βασίζεται στην ταυτότητα φύλου.

Το αποτέλεσμα είναι ότι άτομα υφίστανται άνιση μεταχείριση σε όλη την Ευρώπη, σε τομείς όπως η εργασία, η υγεία και η στέγαση. 


Σε έναν αριθμό χωρών, το πρόβλημα  αρχίζει από το επίπεδο της επίσημης αναγνώρισης.  Τα διαφυλικά άτομα που δεν ταυτοποιούνται πλέον με το φύλο που τους αποδόθηκε στη γέννησή τους επιθυμούν να μεταβάλουν τα πιστοποιητικά γεννήσεώς τους, τα διαβατήριά τους και άλλα έγγραφα, αλλά συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Αυτό οδηγεί σε έναν αριθμό συγκεκριμένων προβλημάτων στην καθημερινή ζωή τους, όταν δείχνουν τα δελτία ταυτότητάς τους - στην τράπεζα, στο ταχυδρομείο, κατά τη χρήση πιστωτικής κάρτας ή όταν βγαίνουν από τα σύνορα. 

Μια υπόθεση με ευρεία δημοσιότητα αφορά την Δρ. Lydia Foy στην Ιρλανδία, η οποία επιθυμούσε να μεταβάλει το κατά νόμον φύλο της από άρρεν σε θήλυ, στο πιστοποιητικό γεννήσεώς της. Έπειτα από δέκα χρόνια αγώνα, το 2007, το Ιρλανδικό Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε ότι το Κράτος είχε παραβιάσει το Άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι τα Κράτη πρέπει να αναγνωρίζουν νομικά την αλλαγή φύλου των τρανσέξουαλ που έχουν ήδη υποβληθεί σε επέμβαση2.  Στην υπόθεση  Christine Goodwin, ένα διαφυλικό άτομο που είχε υποβληθεί σε επέμβαση [από άντρας σε γυναίκα] διαμαρτυρήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο της εργασίας, άνιση μεταχείριση για τις εισφορές της στο Εθνικό Ασφαλιστικό σύστημα και για το γεγονός ότι δεν της επιτράπηκε να παντρευτεί έναν άνδρα (επειδή νομικά παρέμενε άνδρας). 

Το Δικαστήριο έκρινε ότι "η ίδια η ουσία της Σύμβασης είναι  ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ανθρώπινης ελευθερίας. Κατά το Άρθρο 8 της Σύμβασης ιδιαιτέρως ... η προστασία παρέχεται ως προς την προσωπική σφαίρα κάθε ατόμου, συμπεριλαμβάνοντας το δικαίωμα για την απόδειξη στοιχείων ως προς την ταυτότητά του ως ανθρώπινη ύπαρξη.”3


Σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες τώρα είναι εφικτό να διορθωθούν οι δημόσιες εγγραφές και να αποκτηθεί ένα νέο όνομα. Ωστόσο, σε άλλες χώρες, η μεταβολή πιστοποιητικού γεννήσεως απλώς δεν προβλέπεται. Σε ένα μεγάλο  αριθμό Κρατών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης αυτές οι αλλαγές επιτρέπονται μόνον ύστερα από απόδειξη ότι  το διαφυλικό πρόσωπο έχει στειρωθεί ή είναι στείρο ή έχει υποβληθεί σε άλλες ιατρικές διαδικασίες, όπως η εγχείριση διόρθωσης φύλου ή η ορμονοθεραπεία. Η ειλικρινής βεβαίωση του ατόμου για την ταυτότητα του φύλου του δεν είναι επαρκής και η προσφορότητα των ιατρικών διαδικασιών για τα  εν λόγω προσώπα δεν αξιολογείται.  

Επιπροσθέτως, πολλές χώρες απαιτούν ένα έγγαμο πρόσωπο να λάβει διαζύγιο πριν αναγνωριστεί το νέο του/της φύλο, ακόμη κι αν το ζευγάρι δεν επιθυμεί να χωρίσει. Αυτό επίσης έχει επιπτώσεις στα παιδιά του γάμου. Στην πραγματικότητα, σε διάφορες χώρες ο γονέας που θα υποβληθεί σε αλλαγή φύλου χάνει τα δικαιώματα γονικής μέριμνας. Η νομοθεσία που επιβάλλει το διαζύγιο πρέπει να αναθεωρηθεί υπό το φως του βέλτιστου συμφέροντος για το παιδί.

Η προϋπόθεση της υποβολής σε εγχείρηση προκειμένου να αναγνωριστεί η ταυτότητα φύλου ενός προσώπου αγνοεί το γεγονός ότι αυτές οι εγχειρήσεις δεν είναι πάντοτε επιθυμητές, ιατρικά δυνατές, προσφερόμενες και οικονομικά προσιτές (χωρίς δημόσια ή άλλη χρηματοδότηση). Υπολογίζεται ότι μόνο το 10% των διαφυλικών προσώπων στην Ευρώπη έχουν πράγματι υποβληθεί σε εγχείρηση διόρθωσης φύλου. 

Ακόμη και η πρόσβαση στη συνήθη ιατρική φροντίδα είναι ένα πρόβλημα για τα διαφυλικά άτομα. Η έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού που γνωρίζει τις ειδικές ανάγκες φροντίδας των διαφυλικών - ή απλώς η προκατάληψη εναντίον των διαφυλικών - τα εκθέτει σε απρόβλεπτες και μερικές φορές επιθετικές αντιδράσεις. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι διαφυλικοί από άνδρες σε γυναίκες έχουν αναγκαστεί να αποδεχθούν το φύλο της γέννησης για λόγους συνταξιοδοτικών προνομίων. Παρά τα υπερέχοντα νομικά επιχειρήματα, έχουν στερηθεί τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που οι άλλες γυναίκες της χώρας (όσες γεννήθηκαν γυναίκες) απολαμβάνουν άνευ ετέρου. 

Υπάρχουν άλλα εμπόδια που ανακύπτουν στην καθημερινή ζωή.  Ένα τεράστιο πρόβλημα των διαφυλικών είναι η παρενόχληση και η άνιση μεταχείριση στην εργασία. Κάποιοι εγκαταλείπουν τις δουλειές τους για να το αποφύγουν, ενώ άλλοι αποφεύγουν την εγχείρηση διόρθωσης φύλου από το φόβο του στιγματισμού. 

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Υπηρεσία Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ δείχνουν ότι σε μερικές χώρες ο δείκτης ανεργίας των διαφυλικών ξεπερνά το 50%. Κάποιοι άνεργοι διαφυλικοί δεν μπορούν να βρουν εργασία και δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εργαστούν στη βιομηχανία του σεξ. Μια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στην Τουρκία επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι διαφυλικοί εργαζόμενοι στον τομέα του σεξ θυματοποιούνται από τη βία, την εξάρτηση από τα ναρκωτικά, από την σεξουαλική βία, την έλλειψη ασφάλειας ή υγείας, την έλλειψη στέγης, τις επιθέσεις της αστυνομίας και τον μεγάλο κίνδυνο για HIV/AIDS.

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες διαθέσιμες για την κατάσταση των διαφυλικών στα Κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτές οι πληροφορίες πρέπει επειγόντως να προσδιορίσουν την έκταση των προβλημάτων. 

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για μη άμεση αναγνώριση πλήρων και άνευ προϋποθέσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων σε αυτή την κοινότητα. Τα Κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι η τρανσ-φοβία σταματάει και ότι τα διαφυλικά άτομα δεν θα γνωρίζουν πλέον άνιση μεταχείριση σε κανέναν τομέα.

Thomas Hammarberg

--------------------------------------------
Σημειώσεις:

1. Η ταυτότητα φύλου αναφέρεται στην βαθειά και εσωτερική προσωπική εμπειρία καθενός προς το φύλο του, η οποία μπορεί ή μπορεί να μην ανταποκρίνεται στο φύλο που αποδίδεται στο άτομο κατά τη γέννησή του. Σε αυτό περιλαμβάνεται η προσωπική αίσθηση για το σώμα (που μπορεί να περιλαμβάνει, εφόσον έχει ελευθέρως επιλεγεί την τροποποίηση της σωματικής εμφάνισης ή λειτουργίας με ιατρικά, χειρουργικά ή άλλα μέσα) και άλλες εκφράσεις για το φύλο, όπως το ντύσιμο, ο λόγος και  η συμπεριφορά . (πίσω)

2. Πιο πρόσφατα, υπόθεση L. v Lithuania, Αίτηση 27527/03, 11 Σεπτέμβριος 2007, para. 56. (πίσω)

3. Christine Goodwin κατά Ηνωμένου Βασιλείου, Αίτηση 28957/95, απόφαση της 11ης Ιουλίου 2002.(πίσω)


__________
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Επίτροπος, για την έννοια της "ταυτότητας φύλου" ακολουθεί κατά γράμμα τον ορισμό των  Αρχών της Yogyakarta για την εφαρμογή των ανθρώπινων δικαιωμάτων στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. 

Αυτό για όσους υποστηρίζουν ότι δήθεν τα διεθνή όργανα δεν ακολουθούν ως μπούσουλα τις Αρχές της Yogyakarta.


12 σχόλια:

stella είπε...

Στην ελλαδα μετα την διορθωση φυλου αλλαζει η ληξιαρχικη πραξη γεννησης με συνεπεια και η ταυτοτητα!
Ετσι οι "γυναικα" απο διορθωση εχει ολα τα δικαιωματα με τους υπολοιπους πολιτες!
Σαφως υπαρχει διακριση στην εργασια,ποιο πολυ στον ιδιωτικο τομεα,αφου στο δημοσιο σε αιτηση μου σε υπηρεσια οχι μονο εγινε κανονικοτατα αποδεκτη ,προχωρησε κανονικα στις διαδικασιες!
Και μιλαω για υπηρεσια με ιδιαιτερη φυση εργασιων(ΕΥΠ)
Το οτι οι επεμβασεις επρεπε να πληρωνονται απο το κρατος καθως και η ασφαλιση ειναι αλλο θεμα!
Καλο θα ηταν να γινονται με κρατικη μεριμνα ωστε να αποφευγετε η πορνεια και ολα τα επακολουθα.
Για την ελλαδα παντα θα μιλησω απο ιδια πειρα,οτι τις περισσοτερες διακρισεις τις εχουμε καθημερινα ως προς την σεξουαλικη παρενοχληση !

Ας μην ξεχναμε και το δικαιωμα για δικαιοσυνη,αφου τα διαφυλικα ατομα και οχι μονο αντιμετωπιζονται σαν μη αξιοπιστοι μαρτυρες σε δικες!

Σε δικη μου περιπτωση προς εκπληξη μου ,προεδρος δικαστηριου ηταν καθαρα υπερ μου !

Βασικοτερο απο τα αιτηματα μας παντος θεωρω πως ειναι αυτο της εργασιας,ετσι ωστε να ζει ο καθενας με αξιοπρεπεια.

stella είπε...

Transgender o επιτροπος αναφερεται στα παρενδυτικα ατομα!
οχι σε transexual !
κακος επρεπε να συμπεριλαβει ολα τα ατομα !

αλλο παρενδυση αλλο διαφυλικοτητα!!
ιδια βαση ,διαφορετικη εκφραση!

stassa είπε...

Το τρελλό με την Christine Goodwin είναι οτι στην ΜΒ οι επεμβάσεις αυτές χρηματοδοτούνται από το κράτος, μέσω του εθνικού οργανισμού υγείας (NHS) που έχει μάλιστα και κάποιες ειδικές κλινικές, τις Gender Identity Clinics (κλινικές ταυτότητας φύλου). Ο σκοπός τους είναι ακριβώς να κριθεί ποιοί από τους "ασθενείς" τους είναι "κατάλληλοι" να δεχτούν αυτές τις κρατικά χρηματοδοτούμενες επεμβάσεις. Και παρ' όλη αυτή τη διαδικασία, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης Goodwin, το Βρετανικό κράτος δεν αναγνώριζε το φύλο των διαφυλικών, ακόμη και μετά από τις επεμβάσεις που είχε το ίδιο χρηματοδοτήσει! Είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει κανείς πώς μπορεί να αισθανθεί ένας άνθρωπος που του λένε "ΟΚ, θα σου κάνουμε την εγχείρηση που θες, θα σου αλλάξουμε τα γεννητικά σου όργανα, αλλά μην περιμένεις και να σου αναγνωρίσουμε και το φύλο σου τώρα...!"

Η απαίτηση να στειρωθεί το άτομο πριν γίνει δεκτό το φύλο του είναι.. τί να πώ, δεν βρίσκω λόγια. Το έχω υπόψη μου, αν και ήξερα μόνο για τη Γερμανία για να είμαι ειλικρινής, όπου πιθανόν να έχει καταργηθεί πια ως τακτική. Για μένα είναι σύμβολο κάθε παράλογης και απάνθρωπης απαίτησης που έχουνε οι συμπολίτες μας από εμάς, για να αναγνωρίσουνε το φύλο μας. Ελπίζω μόνο κάποια μέρα να καταλάβουνε όλοι τί είναι εκείνο που μας κάνουνε όταν μας υποχρεώνουνε να απαρνηθούμε τα αναπαραγωγικά μας δικαιώματα και τη σεξουαλική μας υγεία για να δεχτούν οτι είμαστε οι άντρες ή οι γυναίκες που βλέπουνε με τα μάτια τους οτι είμαστε στην καθημερινή μας ζωή.

"Η προϋπόθεση της υποβολής σε εγχείρηση προκειμένου να αναγνωριστεί η ταυτότητα φύλου ενός προσώπου ανγοεί το γεγονός οτι αυτές οι εγχειρήσεις δεν είναι πάντοτε επιθυμητές, ιατρικά δυνατές, προσφερόμενες και οικονομικά προσιτές (χωρίς δημόσια ή άλλη χρηματοδότηση). Υπολογίζεται οτι μόνο το 10% των διαφυλικών προσώπων στην Ευρώπη έχουν πράγματι υποβληθεί σε εγχείρηση διόρθωσης φύλου."

Κι αυτό είναι κάτι που από προσωπικές μου συζητήσεις και από σχόλια στο μπλογκ μου, δεν φαίνεται να το έχει καταλάβει κανένας. Υπάρχει μια αντίληψη οτι όλα τα διαφυλικά άτομα έχουν ως απώτερο σκοπό την επέμβαση. Ιδίως για τους τρανς άντρες, αυτό δεν ισχύει- στην περίτπωσή τους η επέμβαση έχει απαράδεκτο κόστος, ελάχιστα ικανοποιητικά αποτελέσματα και είναι και επικίνδυνη. Αλλά βέβαια, οι περισσότεροι δεν ξέρουν καν οτι υπάρχουν τρανς άντρες...

stella είπε...

στασσα!

"ελάχιστα ικανοποιητικά αποτελέσματα και είναι και επικίνδυνη. "

τα αποτελεσματα κρινονται απο την σεξουαλικοτητα του καθενος!
εγω ,ειμαι ευχαριστημενη!
επικινδυνη ειναι οπως ολες οι επεμβασεις ναι!

e-Lawyer είπε...

Ήρεμα σας παρακαλώ πολύ. Μην αρχίσουμε πάλι τις εχθροπραξίες, είπαμε μια κουβέντα παραπάνω πριν, τώρα να χαλαρώσουμε λίγο. Νομίζω με λίγη κατανόηση μπορούμε να συνυπάρξουμε.

stella είπε...

καλε δεν κανουμε εχθροπραξιες!
ισα ισα ειμαι φαν στασσας!
απλα ως προς το αποτελεσμα της επεμβασης ειναι καθαρα προσωπικη ικανοποιηση!

stassa είπε...

Ποιές εχθροπραξίες; Εγώ με τη Στέλλα ό,τι είχα να πω το είπα στο μπλογκ μου. Απλά να ξεκαθαρίσω δύο πράγματα:

1. Το Transgender αποδίδεται στα Ελληνικά ως "διαφυλικός/ διεμφυλικός" όχι "παρενδυτικός" και είναι ακριβώς ο γενικός όρος που περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες διαφυλικών ατόμων.

2. "ελάχιστα ικανοποιητικά αποτελέσματα κι είναι κι επικίνδυνη" αναφέρεται (ξεκάθαρα) στην επέμβαση που γίνεται στους τρανς άντρες.

3. Εννοείται πως είτε με εγχείρηση είτε χωρίς, έχεις "τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες" Στα χαρτιά. Στην πράξη δεν είναι καθόλου έτσι κι εξαρτάται από την εμφάνιση του καθενός και της καθεμιάς, συγκεκριμμένα κατά πόσο σου "φαίνεται" ή όχι. Απ' την άλλη βέβαια είναι κόσμος που όταν δει στα χαρτιά σου οτι είσαι τρανσέξουαλ (και δεν το έχει καταλάβει πριν) σηκώνει τον κόσμο στο ποδάρι με κοροϊδίες και φωνές. Είναι όπως σου κάτσει, γενικώς, που είναι και ο λόγος που ο Ευρωπαίος Επίτροπος μιλάει για διακρίσεις: οτι υπάρχουνε.

stella είπε...

μα δεν αναφερεται πουθενα στην ταυτοτητα τρανσεξουαλ!
τα στοιχεια πλεον ειναι θυλικου γενους απο την στιγμη που αλλαζει η λ.πραξη γεννησης.

Αυτο με το Transgender ομολογω δεν το ηξερα!

το θεμα ταυτοτητα ειναι οντως βασικο!
ειδικα στην αντιμετωπηση σε δημοσιες υπηρεσιες.

stella είπε...

Transgender Vs. Transsexual
Billy Tipton was born in 1914. He began living as a man full-time by 1940 at age 26, had a career as a jazz and swing pianist and entertainer, a common law marriage (unregistered but publicly accepted), and three sons by adoption. He was discovered to have been female-bodied after he died in 1989 due to a hemorrhaging ulcer (that he refused to have treated). Like many Female-to-Male transsexuals of this day he did not have genital surgery.

The word transsexual unlike the word transgender has a precise medical definition.[49] It was defined by Harry Benjamin in his seminal book "The Transsexual Phenomenon". [49] In particular he defined transsexuals on a scale called the "Benjamin Scale", which defines a few different levels of intensity of transsexualism.[49] Listed as "Transsexual (Nonsurgical)", "True Transsexual (moderate intensity)", and "True Transsexual (high intensity)".[49] Many transsexuals believe that to be a true transsexual one needs to have a desire for surgery. [50] However it is notable that Benjamin's moderate intensity "true transsexual" needs estrogen medication as a "substitute for or preliminary to operation."[49] There also exist people who have had SRS but who do not meet the definition of a transsexual such as Gregory Hemmingway.[51][52] While other people do not desire SRS yet they clearly meet Dr. Benjamin's definition of a "true transsexual". [53] Beyond Dr. Benjamin's work which focused on Male to Female transsexuals there is the case of the Female to male transsexual for whom surgery is not practical.[54]

Outside of the above medical definition there are a wide range of gender expressions which are contrary to the heteronormative expression. Cross dressers, Drag queens, transvestites, Transvestic Fetishist etc.It is notable that many transsexuals go through one of those self identifications before realizing that they are in fact transsexual.

Some transsexuals also take issue with the term because Charles "Virginia" Prince, the founder of the cross dressing organization Tri-Ess and coiner of the term "transgender",[55] did so because she wished to distinguish herself from transsexual people. In "Men Who Choose to Be Women," Prince wrote "I, at least, know the difference between sex and gender and have simply elected to change the latter and not the former".[56] There is a substantial academic literature on the difference between sex and gender, but in pragmatic English, this academic distinction is ignored and "gender" is used mostly to describe the categorical male/female difference while "sex" is used mostly to describe the physical act.[57]

There is political tension between the identities that fall under the "transgender umbrella." For example, transsexual men and women who can pay for medical treatments (or who have institutional coverage for their treatment) are likely to be concerned with medical privacy and establishing a durable legal status as men and women later in life. Extending insurance coverage for medical care is a coherent issue in the intersection of transsexuality and economic class. Most of these issues can appeal even to conservatives, if framed in terms of an unusual sort of "maintenance" of traditional notions of gender for rare people who feel the need for medical treatments. Some trans people might express this by saying "I don't challenge the gender binary, I just started out on the wrong side of it."[58]


πηγη
http://en.wikipedia.org/wiki/Transgender#Transgender_Vs._Transsexual

stassa είπε...

Στέλλα, δεν μπορούνε να αλλάξουνε όλοι το πιστοποιητικό γεννήσεως και την ταυτότητά τους, γιατί δεν θέλουνε όλοι να κάνουνε επέμβαση. Η επέμβαση, είτε ικανοποιητική είτε όχι δεν μπορεί να είναι προϋπόθεση για την αλλαγή του φύλου στα χαρτιά μας, γιατί τότε γίνεται επιτακτική, τουλάχιστον για όποιον θέλει να μην έχει προβλήματα στη ζωή του.

Αν διάβασες τί λέει ο επίτροπος για το 10% των διαφυλικών που κάνουν την επέμβαση; Αυτή είναι κι η δική μου εμπειρία: τα διαφυλικά άτομα που επιθυμούν όντως να αλλάξουν τα γεννητικά τους όργανα, είναι μειοψηφία. Η πλειοψηφία δεν το θέλει, για οποιοδήποτε λόγο. Κι έτσι αναγκάζονται να ζουν στον ρόλο του ενός φύλου, ενώ τα χαρτιά τους γράφουνε οτι ανήκουνε στο άλλο... από αυτήν την άποψη, ε, ναι, κάποιες ταυτότητες γράφουνε πάνω "ΤΡΑΒΕΛΙ" με μεγάλα γράμματα. Γιατί πας στον ΟΤΕ να σου κάνουνε επανασύνδεση και σε κοιτάνε καλά καλά, σου χασκογελάνε και σου λένε "αυτός που λέει εδώ είστε εσείείείς;" Και χίλια δυο άλλα. Ε, μη μου πεις τώρα οι δεν ξέρεις για τί μιλάω...

stassa είπε...

Στέλλα, τώρα είδα το προηγούμενο σχόλιό σου. Ο ορισμός του "transsexual" που είχε δώσει ο Benjamin με τις κλίμακές του πριν από πενήντα χρόνια, είναι ξεπερασμένος καί στην πράξη καί στη θεωρία. Σήμερα υπάρχει ο ορισμός του Gender Identity Disorder (μπλιαχ) στο Diagnostic- Statistical Manual III (το διαγνωστικό εγχειρίδιο της American Psychiatric Assosiation) που δεν βάζει καμμία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε "true transsexuals", και άλλους που "δεν είναι αληθινοί". Η κλίμακα του Benjamin χρησιμοποιείται πια μονο από κάποιες ομάδες τρανς ατόμων, στην Αμερική κυρίως, για να διαχωρίσουν τη θέση τους από τα υπόλοιπα διαφυλικά άτομα, με σκοπό πάντα να κερδίσουν περισσότερα δικαιώματα και προστασίες από το νόμο (στις περισσότερες πολιτείες τα διαφυλικά άτομα δεν έχουν προστασία από το νόμο και σε πολλές δεν τους αναγνωρίζεται το φύλο τους ούτε μετά από επέμβαση). Το επιχείρημα αυτών των ομάδων πάει συνήθως ως εξής "εμείς που θέλουμε να κάνουμε εγχείρηση είμαστε αληθινές γυναίκες, ενώ όλοι οι άλλοι που δε θέλουνε να κάνουνε εγχείρηση είναι ανώμαλοι και δεν πρέπει να τους προστατεύει ο νόμος".

Το ίδιο έχει ξεπεραστεί κι ο τρόπος που εννοούσε το "transgendered" η Virginia Price, επίσης πριν από καμμιά σαρανταριά χρόνια. Σήμερα, όπως σου είπα, χρησιμοποιείται σαν γενικός όρος (umbrella term το λένε) για να καλύψει όλους τους επιμέρους ορισμούς που μπορεί να έχει κανείς, ειτε για τον εαυτό του είτε για τα διαφυλικά άτομα γενικά. Είναι όπως λέμε εμείς στα Ελληνικά το "τρανς", και δεν σημαίνει ούτε εγχείρηση ούτε μή εγχείρηση. Γι' αυτό το χρησιμοποιεί ο επίτροπος, επειδή είναι γενικός όρος και δεν αφήνει κανέναν απέξω. Αν μιλούσε μόνο για "transsexuals" μπορεί να φαινότανε οτι εννοεί μόνο τα άτομα που διαλέγουν να εγχειριστούν.

stella είπε...

οντως ο ορος του επιτροπου γενικευει
υπαρχει μια λιστα που αναλυουν τον ορο!

Glossary of Transgender Terms


By Warren J. Blumenfeld
Reprinted with permission.

Though sometimes connected and overlapping, the following categories of sexual and gender identity are often distinct and unique. It must be emphasized, that unanimity of opinion does not exist on either the definitions of these terms, or even on which terms are essential to include.

AFFECTIONAL ORIENTATION: This is determined by whom we feel comfortable "hanging out with, whom we are close to in a primarily non-erotic way. Most people seem to have a "Bi-affectional orientation"with males and females, though as noted below, some theorize that, in actuality, there are more than simply two sexes.

BIOLOGICAL (sometimes referred to as CHROMOSOMAL) SEX: This can be considered as our "packaging and is determined by our chromosomes (XX for females, XY for males); our hormones (estrogen and progesterone for females, testosterone for males); and our internal and external genitalia (vulva, clitoris, vagina for females, penis and testicles for males). About 4% of the population can be defined as "intersexuals born with biological aspects of both sexes to varying degrees. Therefore, in actuality, there are more than two sexes.

CORE GENDER IDENTITY (or simply, GENDER IDENTITY): This is the individual,s innermost concept of self as "male or "female"what we perceive and call ourselves. Though the formation of gender identity is a complex process, it is thought that individuals develop this generally between the ages of 18 months and 3 years, though many current theories posit that this begins to be formed before birth. Most people develop a (core) gender identity aligning with their biological sex. For some, however, their gender identity is different from their biological sex.

CROSS-DRESSER (CD): Someone who on occasion wears what is currently considered the clothes of the other sex(es) to relieve gender discomfort. Cross-dressers want to appear as "convincing as possible as their other selves. A large subset of this group are men who enjoy dressing as women, and have otherwise ordinary marriages with wives who are not transgendered. Many say this term is preferable to transvestite, which means the same thing.

CROSS-LIVING: Living full-time in the preferred gender image, [other] than one,s assigned sex at birth, [sometimes] in preparation for a sex-change operation, [sometimes not].

DIRECTION: Which way one is crossing the gender line. MTF (see below) is one direction, FTM (see below) is [another].

DRAB: Means DRessed As Boy, referring to [what is currently considered as male] clothes or in [male,s] clothes, used mainly by gender benders and cross-dressers of both directions. Not used as frequently as the word drag.

DRAG: Originally used (1) in Shakespeare,s Globe Theater to mean DRessed As Girl, referring to male actors (there were no actresses) playing female roles. Now (2) mainly used by gender benders and cross-dressers of both directions to mean women,s clothes or in women,s clothes. Also (3) refers to any specialized type of clothing as in, "my father walked in in full military drag.

DRAG QUEEN: (1) A gay man who from time to time wears women,s clothes, generally without attempting to be "convincing. (2) Some people who are more accurately referred to as MTF cross-dressers or transsexuals [who] are sometimes called drag queens.

DRAG KING:

ESTROGEN: The "female sex hormone. Actually, both [males] and [females] have estrogen in their systems, [but] women have a great deal more of it. Estrogen can be administered in both pill and injection form.

FORMER TRANSSEXUAL: Some say that (1) once a transsexual has completed surgery, they are no longer transsexuals. (Contrast this with definition 2 of transsexual"see below.) A compromise view might be that a former transsexual is (2) one who has completed surgery, and no longer wants anything t do with the transsexual community.

FTM: (1) Female-To-Male [cross-dresser or transsexual]. (It is more [acceptable] to use the abbreviations rather than the complete phrase, except to explain it to someone who doesn't,t know what FTM stands for.) Also abbreviated as F2M, [or FtM]. FTM is also (2) the name of a group that is for FTM TS,s and TV,s.

GENDER BENDER: Anyone crossing the gender line who does not care about appearing "convincing. Example: a man wearing a dress, who looks like a man wearing a dress, and doesn't,t care if he does look like a man wearing a dress. Drag queens are the major group within this category.

GENDER COMMUNITY: The [transgender] community of all cross-dressers, transsexuals, and gender benders, and anywhere they meet.

GENDER DISCOMFORT: Like gender dysphoria (see below), but not quite that [severe]. Occasional cross-dressing often provides sufficient relief.

GENDER DYSPHORIA: Literally, it is being unhappy with the gender you are (physically anatomically, prior to changing anything). Full-blown gender dysphoria syndrome is the same as transsexualism.

GENDER IMAGE: The way one presents oneself to the world, as either male or female.

GENDER ROLE (sometimes called SEX ROLE): This is the set of socially-defined roles and behaviors assigned to females and males. This can vary from culture to culture. Our society recognizes basically two distinct gender roles. One is the masculine: having the qualities or characteristics attributed to males. The other is the feminine: having the qualities or characteristics attributed to females. (A third gender role, rarely, though possibly increasingly, condoned in our society, is androgyny combining assumed male (andro) and female (gyne) qualities.) Some people step out of their socially-assigned gender roles or "crossdress (wear the clothing traditionally reserved for the other sex). Though not universal or even precise, some of the terms used to identify these individuals include "transvestites (often heterosexual males and females who crossdress), "Drag Queens (male homosexuals who crossdress), "Drag Kings (female homosexuals who crossdress).

IN TRANSITION: (1) In the process of [sexual] transition (see below). (2) A synonym for pre-op (see below).

INTERSEX (or INTERSEXUAL): [Persons] born with the full or partial sex organs of [male and female], or with underdeveloped or ambiguous sex organs. About 4% of all births are intersex to some degree. (This word replaces the politically incorrect hermaphrodite.)

MTF: Male-To-Female, [cross-dresser or transsexuals]. (It is more [acceptable] to use the abbreviations rather than the complete phrase, except to explain it to someone who doesn't,t know what MTF stands for.) Also abbreviated as M2F, [or MtF].

NEW MAN: (1) Post-operative FTM transsexual. Also sometimes used to mean (2) and FTM transsexual who is well along in the transition process.

NEW WOMAN: (1) Post-operative MTF transsexual. First used in a 1952 newspaper article in reference to Christine Jorgensen. Also sometimes used to mean (2) an MTF transsexual who is well along in the transition process.

NON-OP: Same as nonsurgical transsexual (see below).

NONSURGICAL TRANSSEXUAL: Transsexuals who seek sex reassignment through hormones and who cross-live, but stop just short of surgery. Some (1) have concerns about major surgery, which is not always successful. Others (2) have been unable to obtain the money necessary and have essentially given up on this final step (are "in limbo). Yet others (3) feel they are complete without surgery and are the same as definition 1 of transgender (see below). Others still (4) cannot have surgery due to special health problems.

PASS: [This] means to be in [one,s] preferred gender image, and to be able to do so convincingly.

PASSING WOMAN: (1) Chiefly used in the historical sense to refer to a non-transgendered woman living as a man in order to have access to careers and lifestyles only available to men at that time. (2) Some historical figures who would today be more accurately called FTM transsexuals or transsexual men are sometimes referred as passing women.

POST-OP: Transsexuals who have had sex-change operation(s), and now have the physical anatomy they desire.

PRE-OP: Transsexuals who have not yet had their sex-change [reassignment] operation(s), but who are working towards it.

SEX-REASSIGNMENT SURGERY (SRS): Sex-change operation.

SEXUAL (or EROTIC) ORIENTATION: This is determined by whom we are sexually (or erotically) attracted"our sexual/erotic drives, desires, fantasies. Categories of sexual orientation include homosexuals"gay, lesbian"attracted to some members of the same sex; bisexuals, attracted to some members of both sexes to varying degrees; heterosexuals, attracted to some members of the other sex; and asexuals, attracted to neither sex. Some sexuality researchers suggest that pederasts (adults sexually/erotically attracted to children) might be considered a separate sexual orientation. Sexual orientation is believed to be influenced by a variety of factors including genetics and hormones, as well as unknown environmental factors. Though the origins of sexual orientation are not completely understood, it is generally believed to be established during early childhood, usually before the age of five.

SEXUAL BEHAVIOR: This is what we do sexually and with whom. Though we are not certain what influences determine a person,s primary sexual attractions (sexual orientation), our culture can heavily influence peoples, actions and sexual behaviors. For example, one may have a "homosexual orientation, but due to overriding condemnations against same-sex sexual expression, may "pass by having sex only with people of the other sex. Sexuality researcher Alfred C. Kinsey and his colleagues devised a seven-point scale to chart the full spectrum of human sexual behavior, with "0 representing those whose histories are exclusively heterosexual, and "6 for those who are exclusively homosexual in behavior. Others were placed along the scale depending on the percentage of heterosexual (other sex) or homosexual (same sex) sexual expression in relation to overall behavior. Kinsey,s findings and other studies also suggest that sexuality is indeed more fluid and complex than once believed.

SEXUAL IDENTITY: This is what we call ourselves. Such labels include "lesbian, "gay, "bisexual, "bi, "queer, "questioning, "undecided, "undetermined, "heterosexual, "straight, "asexual, and others. Sexual identity evolves through a multi-stage developmental process that has been charted by a number of researchers. This progression varies in intensity and duration depending on the individual. Our sexual behavior and how we define ourselves (our identity) can be chosen. Though some people claim their sexual orientation is also a choice, for others, this does not seem to be the case.

TESTOSTERONE: The "male sex hormone. Actually, males and females, [as well as intersexuals] have testosterone in their systems, [though] males just have a great deal more of it. Some testosterone is necessary to have a sex drive. Since it is destroyed by stomach acid [when taken in pill form], most supplemental testosterone is delivered via injections.

T-FRIENDLY: Any organization or institution that is accepting of transgendered peoples and their needs. Contrast with transphobic (see below).

TRANSGENDER (TG): Originally, this word meant (1) what are also known as full-time cross-dressers or nonsurgical transsexuals, people who live and work in the [other] (of their physical anatomical) [sex], continuously and for always. Now it also means (2) the group of all people who are inclined to cross the gender line, including transsexuals, cross-dressers, and gender benders together. This is the main way the word is used today, and is referred to as the "umbrella definition as it covers everyone. A few [people] use the word transgender as (3) a synonym for transsexual.

TRANSGENDERIST: Same as definition 1 of transgender (see above). Those who mean definition 1 of transgender now tend to use transgenderist to avoid confusion.

TRANSITION: The process of changing sex, including hormones, cross-living (see above), and finally surgery. A practical minimum for this process is about two years, but usually it takes longer, sometimes much longer.

TRANSPHOBIA/TRANSPHOBIC: The fear and hatred of cross-dressers, transsexuals, and gender benders and what they do [or are feared to do], and everything that results from this, from disrespect, to denial of rights and needs, to violence. Though some have defined this as an "irrational fear and hatred, in actuality, from the time most of us are young, people and institutions (parents/guardians, peers, teachers, clergy, the media, etc.) have taught us to conform to societal notions of "proper gender behavior, and to hold in contempt those who challenge or transgress these standards. Transphobia is indeed a form of oppression.

TRANSSEXUAL (TS): Anyone who (1) wants to have, (2) has had, or (3) should have a sex-change operation. (The third definition is for those in denial.) This word also includes (4) nonsurgical transsexuals (see above). TS,s want to appear "convincing as their new selves.

TRANSSEXUAL FEMALE/WOMAN: An MTF TS. The medical literature tends to use the extremely demeaning term male transsexual to mean the same thing. Note that one can usually tell the preferred form is in use when the gender word comes after the "T word.

TRANSSEXUAL MALE/MAN: An FTM TS. The medical literature tends to use the extremely demeaning term female transsexual to mean the same thing. Note that one can usually tell the preferred form is in use when the gender word comes after the "T word.

TRANSVESTITE (TV): Same as cross-dresser (see above). Most [people] feel that cross-dresser is the preferred term.


-----------------------------------

ο διαχωρισμος εγινε σε πολλες περιπτωσεις για την συμμετοχη η οχι διαφυλικων ατομων σε ολυμπιακους αγωνες π.χ.

αν επαιρνε ομως ο νομοθετης ως ταυτοτητα την σεξ.επιλογη του ατομο αμεσως οριζε πως η σεξουαλικοτητα δινει ονομα στο ατομο(ρατιστικο)

3.000 ευρώ αποζημίωση για 4,5 χρόνια καθυστέρηση εκδίκασης ποινικής υπόθεσης

  Το γραφείο μας εκπροσώπησε διεμφυλικό πρόσωπο που υπέβαλε αίτηση δίκαιης ικανοποίησης λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης, καθώ...