Παρασκευή, Ιουλίου 03, 2009

Λιθουανία: ο Πρόεδρος βάζει βέτο σε ομοφοβικό νόμο

Ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. T.Davis:


"Eίμαι ευχαριστημένος από τα νέα ότι ο Πρόεδρος της Λιθουανίας αρνήθηκε να υπογράψει ένα νέο νόμο, ο οποίος θα θέσπιζε διακρίσεις εναντίον των γκέι και λεσβιών στην Λιθουνία. Την απόφασή του χαιρετίζει καθένας που πιστεύει σε μια σύγχρονη, ανοικτή και ανεκτική Λιθουανία η οποία έχει αφιερωθεί στην υπεράσπιση και επέκταση των αρχών της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου."

Επρόκειτο για έναν νόμο, ο οποίος απαγόρευε τις δημόσιες αναφορές στην ομοφυλοφιλία, για σκοπούς προστασίας - δήθεν - της παιδικής ηλικίας.

Βλέπουμε δηλαδή ότι σε άλλες χώρες το δικαίωμα veto που έχει ο ΠτΔ ασκείται εγγυητικά, προκειμένου να αποτραπούν νομοθεσίες που προσβάλλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δυστυχώς αυτό δεν έχει ακολουθηθεί ποτέ στην Ελλάδα, ακόμα και σε προδήλως αντισυνταγματικά νομοσχέδια, στα οποία ο Πρόεδρος θα έπρεπε να ασκεί τις αρμοδιότητές του και να απέχει από την υπογραφή τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...