Τρίτη, Μαρτίου 03, 2009

Συνήγορος του Πολίτη: συνταγματικό το όριο ηλικίας 40 ετών (μητέρες) αντί 30 (άντρες) για πρόγραμμα ΟΑΕΔ


Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο (Σύνοψη Διαμεσολάβησης) του Συνηγόρου του Πολίτη κρίθηκε σύμφωνη με το Σύνταγμα η διαφορετική ρύθμιση για τα όρια ηλικίας συμμετοχής σε πρόγραμμα ΟΑΕΔ, κατά την οποία για τους άνδρες ήταν τα 30 έτη, ενώ για τις γυναίκες με ανήλικα τέκνα τα 40 έτη.

Οι Βοηθοί Συνήγοροι του Πολίτη κυρίες Γιαννακούρου και Σπανού που είναι υπεύθυνες για αυτό το κείμενο, εξέτασαν την νομολογία που υπάρχει σχετικά με το θέμα σε Ελλάδα και Ευρώπη αλλά και σε στατιστικά δεδομένα: "Σύμφωνα με Έκθεση της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, του έτους 2008, παρατηρείται πτώση του ποσοστού απασχόλησης των γυναικών που είναι μητέρες παιδιών μικρής ηλικίας (57%), ενώ, αντίθετα, το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών που είναι πατέρες μικρών παιδιών όχι μόνο δεν επηρεάζεται αλλά βαίνει αυξανόμενο."

Το θετικό στοιχείο της διαμεσολάβησης είναι ότι επισημάνθηκε στον ΟΑΕΔ ότι θα πρέπει να εξοπλίζει τη θέσπιση τέτοιων μέτρων με ειδική κι εμπεριστατωμένη αιτιολογία, τόσο κατά την εισήγηση τους προς το υπουργείο Απασχόλησης, όσο και κατά την τυχόν απόρριψη αιτημάτων σε πρώτο ή σε δεύτερο βαθμό. Κι αυτό προκειμένου να καταστεί ευχερής ο δικαστικός έλεγχος του πρόσφορου και αναγκαίου χαρακτήρα των θετικών μέτρων και να διασφαλίζεται η συνταγματικότητά τους. 

Το αρνητικό έγκειται στην ίδια τη θέσπιση θετικών διακρίσεων, ιδίως όταν δεν έχει εξεταστεί καν η παράμετρος της μονογονεϊκής οικογένειας στην οποία ο γονέας είναι πατέρας κι όχι μητέρα. Διότι αναφέρουν οι παραπάνω στατιστικές ότι υπάρχει πτώση απασχόλησης των μητέρων, κι όχι των πατέρων, αλλά δεν προκύπτει από το ίδιο το κείμενο τι γίνεται με τους πατέρες που δεν έχουν συζύγους στο σπίτι. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...