Πέμπτη, Μαρτίου 05, 2009

Εφαρμογή του εργατικού δικαίου ζητούν οι εργαζόμενοι στον ALPHA

Οι εξελίξεις στις σχέσεις εργαζομένων και εργοδοσίας στον ρ/τ σταθμό ALPHA έχουν προκαλέσει την παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών.

"[...] ο Πρόεδρος του ΕΣΡ διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της Ένωσης ότι οι εξελίξεις στον ALPHA απασχολούν την Ολομέλεια του Συμβουλίου, ενώ, λόγω του μεγέθους των προβλημάτων, έχει οριστεί ένα από τα μέλη του Συμβουλίου ειδικά για τις επιπτώσεις στη δημοσιογραφική απασχόληση και στην ενημέρωση, παράλληλα με τα έντονα διαβήματα, που έγιναν στους αρμοδίους του συγκεκριμένου ομίλου για τα θέματα αυτά. Ειδικότερα στη διοίκηση και τους εκπροσώπους του Ρ/Τ σταθμού επισημάνθηκε, αναφορικά με τις αποφάσεις τους, καταχρηστικότητα των ενεργειών τους, που οδηγούν σε ακυρότητα απολύσεων και κατά συνέπεια σε αναδρομική καταβολή μισθών και δεδουλευμένων.

Υπογραμμίσθηκε επίσης από τον Πρόεδρο του ΕΣΡ στους εκπροσώπους του ομίλου ότι οφείλουν να τηρούν επακριβώς τη νομοθεσία. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν νοείται μαγνητοσκοπημένο δελτίο ειδήσεων, που προβάλλεται σε επανάληψη να εμφανίζεται ως ζωντανό, χωρίς προειδοποίηση του τηλεθεατή και χωρίς τη σχετική ένδειξη και ότι όλα αυτά παραβιάζουν τη νομιμότητα."

Πηγή 


Σημερινή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

Απαντώντας στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την επιχειρούμενη κατάργηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων το Δ.Σ. αποφάσισε την κήρυξη τετράωρης στάση εργασίας για αύριο Πέμπτη, 5 Μαρτίου και ώρα 08.00 π.μ. έως 12.00 μ., των δημοσιογράφων που εργάζονται στο ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό ALPHA .

Οι δημοσιογράφοι είναι αποφασισμένοι να προασπίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας. Σέβονται τις δικαστικές αποφάσεις αλλά επιμένουν στην άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην εργασία και την απεργία.

Είναι επίσης αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης. Γι’ αυτό θα αντιδράσουμε με κάθε μέσο στην παραπλάνηση του κοινού με δελτία «κονσέρβες», χωρίς καμία περί τούτου ένδειξη, που εμφανίζονται σαν επίκαιρο ρεπορτάζ, ευτελίζοντας την έννοια της ενημέρωσης.

Το Δ.Σ. της Ένωσης καλεί όλους τους δημοσιογράφους να μετάσχουν μαζικά στη στάση εργασίας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πηγή



Η καταγγελία για μετάδοση κονσερβαρισμένου δελτίου ειδήσεων, χωρίς την ανάλογη σήμανση είναι πολύ σοβαρή και καταδεικνύει το γεγονός ότι τελικά  μια ανεπιτυχής διαχείριση κρίσης επιβαρύνει τον πολίτη με προϊόντα που μπορεί αν αγγίζουν την παραπληροφόρηση.

Συνολικά η επίλυση των σοβαρών καταγγελλόμενων προβλημάτων που υπάρχουν στον ALPHA πρέπει να γίνει με άξονα την πιστή εφαρμογή του εργατικού δικαίου. Το να κρίνονται "αυτοματοποιημένα" οι στάσεις εργασίας ως "παράνομες και καταχρηστικές", εκτός του ότι ειναι νομικά ανυπόστατο (ή παράνομες θα είναι ή νόμιμες ΑΛΛΑ καταχρηστικές, όχι ΚΑΙ τα δύο) είναι σαν να κλείνουν οι δικαστές τα μάτια τους και να αγνοούν τόσο το ΕΣΡ, όσο και την ίδια την πραγματικότητα.

Ένας έτοιμος έτοιμος ρ/τ σταθμός αγοράστηκε προφανώς για να μετατραπεί σε χαλαρή ψυχαγωγία τύπου Ciao Ant1 (δεκαπέντε χρόνια μετά τη σχετική μόδα), χωρίς να έχει ληφθεί  υπόψη εκ των προτέρων ότι το συγκρότημα αυτό έχει στηθεί με διαφορετικά πρότυπα (με έμφαση στην ενημέρωση), καταλαμβάνει συγκεκριμένο μέρος της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς και απασχολεί συγκεκριμένο προσωπικό. Οι τελευταίοι που φταίνει γι' αυτές τις πλημμελείς εκτιμήσεις είναι οι τηλεθεατές και φυσικά οι εργαζόμενοι. 

H συνολική αλλοίωση της φυσιογνωμίας ενός ενημερωτικού μέσου ενημέρωσης θίγει ένα κεκτημένο που έχουμε όλοι μας ως συμμετέχοντες στην Κοινωνία της Πληροφορίας (άρθρο 5Α παρ. 2 του Συντάγματος). Αυτό είναι και το συνταγματικό όριο των νέων ιδιοκτητών του συγκεκριμένου ρ/τ σταθμού. Εξάλλου, οι συχνότητες δεν είναι ιδιοκτησία τους, αλλά εθνικός πόρος. Άρα οφείλουν να την διαχειρίζονται σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος, αλλά και χωρίς να θίγουν τα κεκτημένα πληροφόρησης των πολιτών που κωδικοποιούνται με το συνταγματικό δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...