Παρασκευή, Απριλίου 24, 2009

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης: Κουκούλες, κινητά και νέα αργία για δεσμοφύλακες

Δόθηκε στην δημοσιότητα το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αποτελεί και το πρώτο νομοθετικό δείγμα "γραφής" του νέου μας υπουργού του κ. Δένδια.

Το νομοσχέδιο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ (.pdf).

Επίσης δόθηκε στη δημοσιότητα η αιτιολογική του έκθεση την οποία μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ (.pdf)

To Yπουργείο εξέδωσε επίσης και δελτίο τύπου για την αποστολή του νομοσχεδίου στην Βουλή.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών σχολιάζει επικριτικά την δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου πριν την κατάθεσή του στην Βουλή (σε δηλώσεις του που φιλοξενεί το in.gr).

Συνοπτικά, πρόκειται για το νομοσχέδιο με το οποίο:

- ποινικοποιείται η κάλυψη των χαρακτηριστικών του προσώπου, ως επιφέρουσα αυξημένη ποινή στην τέλεση ορισμένων εγκλημάτων (ποινικοποίηση της "κουκούλας")

- απαγορεύεται η κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων στους υπαλλήλους των φυλακών (για να αποτραπούν φαινόμενα απόδρασης Παλαιοκώστα) => πράγμα που σημαίνει ότι ευτυχώς η Κυβέρνηση τουλάχιστον "ξέχασε" την επωνυμοποίηση των καρτοκινητών που σύμφωνα με δηλώσεις υπουργών εξέταζε τον Φεβρουάριο του 2009.

- αναγνωρίζεται η δυνατότητα στον Συνήγορο του Πολίτη να εισέρχεται στον χώρο των φυλακών (που ατύπως είχε απαγορευθεί από το 2005)

- καθιερώνεται ως επίσημη εορτή και ως ημέρα αργίας για το προσωπικό εξωτερικής φρούρησης των Καταστημάτων Κράτησης, η 16η Οκτωβρίου, ημέρα εορτασμού της μνήμης του Αγίου Λογγίνου, προστάτη του σώματος των φρουρών εξωτερικής φρούρησης των καταστημάτων κράτησης.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και άλλα πολλά - θα ακολουθήσει ένας άρθρο προς άρθρο σχολιασμός ("Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο μικροσκόπιο του e-lawyer").

Περιμένουμε τα σχόλιά σας, αφού το Υπουργείο έσπευσε να το δώσει στη δημοσιότητα επιδιώκοντας προφανώς μια άτυπη δημόσια διαβούλευση.



2 σχόλια:

Α.Κελεσίδης είπε...

Δεν βλέπω να υπάρχει θέμα μόνο με το να φοράει κάποιος κουκούλα. Απλά αν κανει κάτι επιλήψμο η κουκούλα θα δείχνει κάποιου είδους πρόθεση. Θέλεις να πας να τα σπάσεις και καλύπτεσαι. Αν απλά θέλω να διαμαρτυρηθώ για την πολιτική όπως έχω δικαίωμα τότε ας φοράω και μάσκα του Δρακουμέλ.

Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφωνιων του Ελσινκι είπε...

μπορεις να παραθεσεις ολες τις θρησκευτικές αργιες των δικαστηριων υπαλληλων κτλ για να στοιχειοθετήσουμε οτι το κρατος θρησκευει οπως λεει και ο Σταθόπουλος παραλληλίζοντας Ελλάδα με Ιράν (και σε αυτό γιατί και σε κάτι άλλο το ίδιο είμαστε σχεδόν)

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...