Δευτέρα, Απριλίου 27, 2009

Για την Παγκόσμια Ημέρα Πνευματικής Ιδιοκτησίας

1 σχόλιο:

pRo είπε...

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό σχόλιο το οποίο θίγει την ουσία του ζητήματος της πνευματικής ιδιοκτησίας σήμερα: το θέμα δεν είναι εάν θα προστατεύεται ο δημιουργός ή όχι. Στο περιβάλλον του web 2.0 είμαστε όλοι δημιουργοί και γι'αυτό όλοι αξιώνουμε προστασία. Μόνο που η προστασία ως έννοια δεν πρέπει να μονοπωλείται από τους εταιρικούς δικαιούχους πνευματικής ιδιοκτησίας. Προστασία σημαίνει και προστασία των πολιτιστικών κοινών. Προστασία σημαίνει ο δημιουργός να μην εξαναγκάζεται να μεταβιβάζει όλα του τα δικαιώματα σε μεσάζοντες. Προστασία σημαίνει ο δημιουργός να έχει στη διάθεση του τα τεχνικά και νομικά μέσα ώστε να επιλέγει πως και πότε θα διαθέσει το έργο του στο κοινό.

Η μέρα της διανοητικής ιδιοκτησίας θα πρέπει να σταθεί αφορμή για να ευαισθητοποιηθούμε στο πρόβλημα της καταστροφής του κοινού πολιτιστικού μας περιβάλλοντος και να αντιταχθούμε σε πρακτικές όπως αυτές της επέκτασης της διάρκειας των δικαιωμάτων επί των φωνογραφημάτων που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους οργανισμούς Μνήμης (μουσεία- αρχεία - βιβλιοθήκες) και είναι αμφίβολο κατά πόσο επιδρούν θετικά στη βελτίωση της αμοιβής του μέσου ερμηνευτή.

Η μέρα της διανοητικής ιδιοκτησίας θα πρέπει να σταθεί αφορμή για την πρόταση μέσων που συνεισφέρουν στην αυτονομία και οικονομική ευημερία του δημιουργού, του ερμηνευτή, του ερευνητή και του κοινού. Όχι του μεσάζοντα.

Και πάλι συγχαρητήρια για το post.

Φιλικά
Πρόδρομος

Γυναικοκτονία: ένας νομικός όρος

  Γυναικοκτονία: ο όρος που ενοχλεί αφόρητα τα άτομα που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν πως η εγκληματολογία και η νομική είναι υποχρεωμένες ν...