Τρίτη, Ιουλίου 14, 2009

Ποιητική δικαιοσύνη;

Στη κυβέρνηση δεν είναι και τόσο συμπαθείς έννοιες όπως "απόρρητο επικοινωνιών" και "προστασία προσωπικών δεδομένων". Το 2007 με τροπολογία εξαίρεσε την εφαρμογή του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα από εισαγγελικές - δικαστικές αρχές. 

Σήμερα, υλικό υποκλοπών που περιέχει συνομιλίες υπόπτων για κακουργήματα που αναφέρονται σε μέλη της κυβέρνησης, από τα συρτάρια των εισαγγελικών - δικαστικών αρχών (στις οποίες η κυβέρνηση αποφάσισε να ΜΗΝ εφαρμόζεται ο νόμος για τα προσωπικά δεδομένα) δημοσιοποιείται στα δελτία ειδήσεων. Ακολουθώντας άγνωστο ποιες διαδρομές.

Ποιητική δικαιοσύνη; Τραγική ειρωνεία;

Όχι: άλλη μια  απόδειξη της σημασίας για τήρηση διαδικασιών και θεσμικών εγγυήσεων που προβλέπονται από το σύνταγμα και το ευρωπαϊκό δίκαιο. 


3 σχόλια:

ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΖΕΝΑΚΟΣ είπε...

Την καλησπέρα μου,

Απορία: τι σημαίνει «εξαίρεσε την εφαρμογή του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα από εισαγγελικές - δικαστικές αρχές»;

e-Lawyer είπε...

Καλησπέρα,

Το 2007 πέρασε μια τροπολογία που λέει ότι ο νόμος για τα προωπικά δεδομένα (και όλα τα δικαιώματα που προβλέπει αυτός για τους πολίτες, όπως λ.χ. ενημέρωση για το ποιος και για ποιους σκοπούς κατέχει πληροφορίες που τον αφορούν) ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ στις "δικαστικές - εισαγγελικές αρχές και τις υπηρεσίες που εποπτεύουν" (δηλ. τις αστυνομίες), στο πλαίσιο της απονομής δικαιοσύνης. Με λίγα λόγια δικαστές - εισαγγελείς - αστυνόμοι δεν δεσμεύονται από το Νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων!!!

Αυτό βέβαια ήταν και είναι αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που επιβάλλει στα κράτη να ισχύουν οι κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων ΚΑΙ στα δικαστήρια-εισαγγελίες-αστυνομίες, με τις απαραιτητες τροποποιήσεις φυσικά για να μπορούν και οι αρχές να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Η Κυβέρνηση αντί να νομοθετήσει ένα ειδικό πλαίσιο για την προστασία δεδομένων των πολιτών ΚΑΙ στο πλαίσιο των διωκτικών αρχών, πέρασε το 2007 μια τροπολογία που εξαιρεί συνολικά αυτές τις υπηρεσίες από την εφαρμογή του νόμου!

Το ίδιο έκανε και σήμερα, εξαιρώντας συνολικά την λειτουργία καμερών δημόσιων υπηρεσιών από την εφαρμογή του νόμου!!!

http://elawyer.blogspot.com/2009/07/h.html

ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΖΕΝΑΚΟΣ είπε...

Σας ευχαριστώ, αγαπητέ, για την απάντηση. Προσπαθώ να συγκεντρώσω ορισμένα πρόσφατα περιστατικά όπου φαίνεται με σαφή τρόπο ο επίσημος περιορισμός των ελευθεριών. Έχω μια αφορμή γι' αυτό: την ερχόμενη εβδομάδα τριάντα πέντε γνωστοί καλλιτέχνες μαζεύονται στο Ζάππειο για να γιορτάσουν, με έκθεσή τους φυσικά, τη δημοκρατία. Τους έχει προσκαλέσει το Ινστιτούτο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Μικρό το κακό, θα μου πείτε, αλλά κάπου μου φαίνεται ότι η έλλειψη αντιλόγου από τους διανοούμενους έχει τη σημασία της. Ευχαριστώ και πάλι.

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...