Τρίτη, Ιανουαρίου 06, 2009

ΕΠΣΕ: Φόβοι Ελλήνων Εβραίων μετά τη νέα έκρηξη αντισημιτισμού

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) έχει γίνει αποδέκτης μηνυμάτων από Έλληνες Εβραίους μετά τη βεβήλωση της συναγωγής του Βόλου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3391). Με την άδεια του αποστολέα και με την προϋπόθεση να μην υπάρχουν στοιχεία προέλευσης αναδημοσιεύουμε ένα από αυτά που περιγράφει γλαφυρότατα πώς βιώνουν πολλοί Εβραίοι στην επαρχία τις επιπτώσεις των αντισημιτικών ενεργειών και –κυρίως- δημοσιευμάτων:

 

«Υπάρχει ένα κλίμα τρομοκράτησης των Εβραίων στην κοινότητά μας μετά από τα συνθήματα στη συναγωγή του Βόλου εφόσον η ενέργεια εξελήφθη ως επίθεση, με αποτέλεσμα την αναβολή της λειτουργίας της Παρασκευής και οποιωνδήποτε εκδηλώσεων-συγκεντρώσεων για τις αμέσως επόμενες μέρες. Κάποιοι σκέφτονταν ακόμη και να βγάλουν τα ονόματα από τα κουδούνια των διαμερισμάτων τους! Οι παραπάνω προβληματισμοί επιτείνονται από διάφορες εκπομπές λογοδιάρροιας σε τοπικά και μη κανάλια όπου όλα γίνονται ένας μύλος (εβραίοι, μασόνοι, σιωνισμός, έλευση αντιχρίστου και τέλους του κόσμου με την παγκοσμιοποίηση και άλλα τινά)!»


Δελτίο τύπου


Η παραπάνω μαρτυρία επιβεβαιώνει ότι υπάρχει σύγχυση ανάμεσα στην κριτική της κρατικής πολιτικής του Ισραήλ και τις αυθαίρετες υπεργενικεύσεις που αποδίδουν κοινά χαρακτηριστικά σε ομάδα προσώπων συγκεκριμένης θρησκευτικών πεποιθήσεων ή φυλετικής / εθνικής καταγωγής. Τι σχέση μπορεί να έχουν οι Έλληνες πολίτες Εβραίοι που ζουν στο Βόλο με την εξωτερική πολιτική του κράτους του Ισραήλ; Καμία. Η αδυναμία όμως προσέγγισης του θέματος με καθαρό και δίκαιο μυαλό αδυνατεί να αντιληφθεί ότι όταν τα κράτη παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα, οι ηγέτες είναι οι υπόλογοι. Κανένα διεθνές δικαστήριο δεν αναγνωρίζει "συλλογική ευθύνη" σε λαούς. Αυτά τα έκαναν άλλοι σε άλλες εποχές.

Μέχρι στιγμής μόνο το ΕΠΣΕ διαπιστώνω να εντοπίζει τη σύγχυση και να επισημαίνει τη διάκριση ανάμεσα σε καταδίκη της πολιτικής του Ισραήλ και της καταπάτησης των δικαιωμάτων αφενός, καθώς και την εντελώς αδικαιολόγητη αναφορά μ.μ.ε. σε συλλογική ευθύνη των απανταχού Εβραίων.

Γι' αυτό έχει εκδώσει στις 29 Δεκεμβρίου 2008 δύο σχετικά δελτία τύπου με τα οποία προσυπογράφει τις ανακοινώσεις της Διεθνούς Αμνηστίας:




Ισραήλ – Κατεχόμενα: Να προστατευτούν οι άμαχοι σε Γάζα και Νότιο Ισραήλ


Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) προσυπογράφει το ακόλουθο δελτίο τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας για την κλιμακούμενη βία στη Γάζα με θύματα και πάρα πολλούς αμάχους. Παράλληλα, επισημαίνει πως τα γεγονότα αυτά για άλλη μια φορά οδηγούν σε έκρηξη αντισημιτισμού στην Ελλάδα (και όχι μόνο).



Διεθνής Αμνηστία


Δελτίο Τύπου


Ισραήλ – Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη:

Πρέπει να προστατευτούν οι άμαχοι στη Γάζα και το Νότιο Ισραήλ


Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2008


Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ισραηλινές δυνάμεις και τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες να σταματήσουν αμέσως τις έκνομες επιθέσεις που πραγματοποιούν στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της βίας, η οποία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 280 Παλαιστινίων και ενός Ισραηλινού αμάχου στις 27 και 28 Δεκεμβρίου.


Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο θανάτων και τραυματισμών Παλαιστινίων στις τέσσερις δεκαετίες ισραηλινής κατοχής της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Δεκάδες άοπλοι άμαχοι, καθώς και αστυνομικοί που δεν μετείχαν άμεσα στις εχθροπραξίες, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους Παλαιστινίους θύματα του ισραηλινού βομβαρδισμού στη Λωρίδα της Γάζας.


«Αυτή η δυσανάλογη χρήση βίας από το Ισραήλ δεν είναι σύννομη και διακινδυνεύει να πυροδοτήσει περισσότερη βία σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. «Η κλιμάκωση της βίας έρχεται σε μια εποχή που ο άμαχος πληθυσμός ήδη αντιμετωπίζει καθημερινό αγώνα για την επιβίωση λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού, που έχει εμποδίσει την είσοδο ακόμη και τροφίμων και φαρμάκων στη Γάζα».


«Η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, από την πλευρά τους, μοιράζονται την ευθύνη για την κλιμάκωση. Οι συνεχείς επιθέσεις τους με ρουκέτες εναντίον πόλεων και χωριών στο νότιο Ισραήλ δεν είναι σύννομες και δεν μπορούν ποτέ να δικαιολογηθούν», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.


«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να επέμβει χωρίς καθυστέρηση για να διασφαλίσει την προστασία των αμάχων που είναι παγιδευμένοι στη βία και την άρση του αποκλεισμού της Γάζας».


Αυτή η πιο πρόσφατη επέλαση του Ισραήλ ανεβάζει τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν φονευθεί φέτος από ισραηλινές δυνάμεις σε περίπου 650, τουλάχιστον το ένα τρίτο των οποίων είναι άοπλοι άμαχοι, μεταξύ αυτών 70 παιδιά. Το ίδιο διάστημα, παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες έχουν φονεύσει 25 Ισραηλινούς, 16 από τους οποίους άμαχοι, μεταξύ αυτών τέσσερα παιδιά. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η βία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχει στοιχίσει τη ζωή περίπου 5.000 Παλαιστινίων και 1.100 Ισραηλινών. Τα περισσότερα θύματα και στις δύο πλευρές ήταν άοπλοι άμαχοι, μεταξύ των οποίων 900 παιδιά Παλαιστινίων και 120 παιδιά Ισραηλινών.


Τις τελευταίες εβδομάδες οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, από την επισιτιστική βοήθεια των οποίων εξαρτώνται το 80% του 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων της Γάζας, έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για την άρνηση των ισραηλινών αρχών να επιτρέψουν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.


Εξ αιτίας του ισραηλινού αποκλεισμού, οι κάτοικοι της Γάζας είδαν ελάχιστη ή καμία βελτίωση της ζωής τους κατά τους πεντέμισι μήνες εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ, της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων ση Γάζα. Η εκεχειρία έληξε στην πράξη όταν έξι Παλαιστίνιοι μαχητές φονεύθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα στις 4 Νοεμβρίου και κύμα παλαιστινιακών ρουκετών εκτοξεύθηκε εναντίον κοντινών πόλεων και χωριών στο νότιο Ισραήλ.


Σημείωση: Για περισσότερες πληροφορίες ή συνεντεύξεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Διεθνές Γραφείο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας στο τηλ. 0044 7778 472 126.



Ισραήλ – Κατεχόμενα: Έκνομες επιθέσεις και επείγουσες ανάγκες στη Γάζα 


Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) προσυπογράφει και το ακόλουθο δεύτερο δελτίο τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας για την κλιμακούμενη βία στη Γάζα με θύματα και πάρα πολλούς αμάχους. Παράλληλα, επισημαίνει πως ο παραλληλισμός της σύγχρονης πολιτικής του Ισραήλ με τη ναζιστική πολιτική που γίνεται από χθες συχνά στην Ελλάδα αποτελεί μορφή αντισημιτισμού, όπως αναφέρει και ο ορισμός εργασίας του αντισημιτισμού της Οργάνωσης για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (http://fra.europa.eu/fra/material/pub/AS/AS-WorkingDefinition-draft.pdf).



Διεθνής Αμνηστία


Δελτίο Τύπου


Ισραήλ – Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη:

Δώστε τέλος στις έκνομες επιθέσεις και καλύψτε τις επείγουσες ανάγκες της Γάζας


Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2008


Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο θανάτου ή τραυματισμού από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις και αντιμετωπίζουν ολοένα μεγαλύτερη έλλειψη επαρκούς ιατρικής περίθαλψης, τροφίμων, φαρμάκων, ηλεκτροδότησης, νερού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία μετά από τρεις ημέρες ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, κατά την οποία έχουν φονευθεί περισσότεροι από 300 Παλαιστίνιοι.


«Ο τρομακτικός φόρος αίματος κινδυνεύει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο λόγω της ανυπαρξίας επαρκούς ιατρικής περίθαλψης για τους εκατοντάδες τραυματίες. Ο τομέας της υγείας στη Γάζα αντιμετωπίζει έλλειψη εξοπλισμού, φαρμάκων και ειδικών ακόμη και στις καλύτερες εποχές και έχει εξαντληθεί ακόμη περισσότερο λόγω του παρατεταμένου ισραηλινού αποκλεισμού της περιοχής. Τώρα πλέον έχει κατακλυστεί εντελώς και δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στον μεγάλο αριθμό των θυμάτων», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.


Το Ισραήλ πρέπει να παραχωρήσει στους τραυματίες πρόσβαση στα νοσοκομεία στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά νοσοκομεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την υπόλοιπη Δυτική Όχθη. Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει και αυτές να ανοίξουν τα αιγυπτιακά νοσοκομεία σε όσους έχουν ανάγκη ιατρικής περίθαλψης που δεν είναι διαθέσιμη στη Γάζα και πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι συνοροφύλακές τους δεν θα καταφύγουν σε υπερβολική χρήση βίας εναντίον όσων προσπαθούν να ξεφύγουν από τους βομβαρδισμούς. Η ντε φάκτο διοίκηση της Χαμάς πρέπει και αυτή να διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας και οι πολιτοφυλακές της δεν θα εμποδίσουν ούτε θα αποτρέψουν, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, τη διέλευση των τραυματιών ή άλλων ασθενών που προσπαθούν να φύγουν από τη Γάζα.


Παρά τις διαβεβαιώσεις των ισραηλινών αρχών ότι επιτρέπεται η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, η πραγματικότητα είναι ότι η ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας και προμηθειών που έχει επιτραπεί τους τελευταίους μήνες να εισέλθει στη Γάζα είναι μόλις ένα κλάσμα των αναγκαίων.


«Είναι απολύτως απαράδεκτο να συνεχίζει το Ισραήλ να στερεί επίτηδες την τροφή και άλλα στοιχειώδη αγαθά από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους. Μια τέτοια πολιτική δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με οποιοδήποτε σκεπτικό ασφαλείας ή άλλο και πρέπει να τερματιστεί αμέσως», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. «Το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει στο προσωπικό των διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών και των διεθνών οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων άμεση και ασφαλή πρόσβαση στη Γάζα».


Η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει την έκκλησή της να τερματιστούν οι απερίσκεπτες και έκνομες ισραηλινές επιθέσεις εναντίον πυκνοκατοικημένων περιοχών κατοικίας, οι οποίες έχουν φονεύσει από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα περισσότερους από 300 Παλαιστινίους, μεταξύ των οποίων δεκάδες άοπλους αμάχους και αστυνομικούς που δεν λάμβαναν μέρος στις εχθροπραξίες, και έχουν τραυματίσει εκατοντάδες άλλους.


Η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίσης για μια ακόμη φορά τη Χαμάς και όλες τις άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες στη Γάζα να σταματήσουν να εκτοξεύουν αδιακρίτως ρουκέτες εναντίον πόλεων και χωριών στο νότιο Ισραήλ, οι οποίες έχουν φονεύσει δύο Ισραηλινούς αμάχους και έχουν τραυματίσει αρκετούς άλλους το τελευταίο τριήμερο.


Μετά από αναφορές ότι ανεπιβεβαίωτος αριθμός κρατουμένων, μεταξύ των οποίων πολιτικοί κρατούμενοι μέλη του κόμματος Φατάχ του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, φονεύθηκαν και τραυματίστηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων ασφαλείας και κρατητηρίων, η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Ισραήλ να μην επιτίθεται εναντίον εγκαταστάσεων ασφαλείας. Η Χαμάς πρέπει και αυτή να παράσχει αμέσως στους συγγενείς των κρατουμένων πληροφορίες για την τύχη τους και να επιτρέψει στις οικογένειές τους να τους επισκεφθούν όπου είναι δυνατόν.


Ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις κατευθύνθηκαν εναντίον κατοικιών και άλλων κτιρίων, περιλαμβανομένου ενός πανεπιστημίου. Για να συμπληρωθεί η ατμόσφαιρα του φόβου που έχουν προκαλέσει οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, οι ισραηλινές δυνάμεις στέλνουν τηλεφωνικά μηνύματα, φαινομενικά στην τύχη, σε πολλούς κατοίκους της Γάζας, λέγοντάς τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους επειδή επίκεινται αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των κατοικιών τους. Τέτοια μηνύματα έλαβαν ένοικοι πολυώροφων πολυκατοικιών, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός όχι μόνο σε όσους δέχτηκαν τα τηλεφωνήματα, αλλά και σε όλους τους γείτονές τους. Αυτή η πρακτική χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα από τις ισραηλινές δυνάμεις, τόσο στη Γάζα όσο και στον Λίβανο το 2006, αλλά έκτοτε δεν είχε αναφερθεί ξανά η χρήση της. Τα απειλητικά τηλεφωνήματα φαίνεται να αποσκοπούν να σπείρουν τον φόβο στον άμαχο πληθυσμό, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των κτιρίων αυτών. Αν αυτός είναι ο σκοπός, και όχι να δοθεί αποτελεσματική προειδοποίηση, τότε αυτή η πρακτική παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πρέπει να σταματήσει αμέσως.


Η διεθνής κοινότητα, ιδίως τα μέλη του Κουαρτέτου (Ηνωμένα Έθνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής) καθώς και οι χώρες του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών, πρέπει να προχωρήσουν πέρα από τις ρητορείες και να ασκήσουν συγκεκριμένες πιέσεις σε αμφότερα τα αντιμαχόμενα μέρη να θέσουν τέρμα στις καταπατήσεις του διεθνούς δικαίου που διαπράττουν. Τα Υψηλά Συμβαλλόμενα Μέρη των Συνθηκών της Γενεύης πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν επείγουσα συνεδρίαση για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.


Σημείωση: Για περισσότερες πληροφορίες ή συνεντεύξεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Διεθνές Γραφείο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας στο τηλ. 0044 7778 472 126.


Δελτίο τύπου



Για τους επίδοξους σχολιαστές, ενημερώνω ότι ως πολιτική σχολίων θα εφαρμοστεί ο Κώδικας Δεοντολογίας Ιστολογίων.


 





10 σχόλια:

politis είπε...

Παρακαλώ, για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών, να έχουμε τα ακριβή στοιχεία των καναλιών των οποίων τις εκπομπές επικαλούνται, καθώς και τι ακριβώς ελέχθη, από ποιόν και πότε.

Ακόμα, πουθενά στα συνθήματα δεν υπήρξαν απειλές κατά της ζωής η της περιουσίας τους ώστε να μιλούν για "κλίμα τρομοκράτησης".
Κατανοώ τον πιθανό φόβο τους, λόγω των καταδικαστέων συνθημάτων στη συναγωγή, αλλά απέχει από το "κλίμα τρομοκράτησης".
Ούτε επειδή "όλα γίνονται ένας μύλος" αποδεικνύει προσπάθεια τρομοκράτησης.

Θεωρώ ανεύθυνο να παρουσιάζονται τέτοια κείμενα χωρίς διασταύρωση και παράθεση των στοιχείων, σύμφωνα και με την δεοντολογία.

e-Lawyer είπε...

Η είδηση που μεταδίδεται με το δελτίο τύπου είναι ότι Έλληνες Εβραίοι επικοινώνησαν με το ΕΠΣΕ και εξέφρασαν το φόβο τους. Το ΕΠΣΕ παραθέτει ένα απόσπασμα από τέτοιο μήνυμα που του απεστάλη, κατά το μέτρο που επιτρέπεται. Συνεπώς έχει παραθέσει επαρκές στοιχείο ότι υπήρξε επικοινωνία έκφρασης του φόβου και έχει επιτελέσει το καθήκον τεκμηρίωσης της μεταδιδόμενης είδησης.

Εγώ έχω διασταυρώσει ότι πράγματι η ΜΚΟ εξέδωσε τα παραπάνω δελτία τύπου και συνεπώς έχω επιτελέσει όλο το σχετικό καθήκον διασταύρωσης ότι τα δελτία τύπου είναι υπαρκτά.

Περαιτέρω, το "κλίμα τρομοκράτησης" δεν μπορεί να αφορά μόνο απειλές εναντίον της ζωής ή της περιουσίας, αλλά και εναντίον του ανθρώπινου δικαιώματος της ελεύθερίας ενάσκησης της θρησκευτικής λατρείας, γεγονός αυταπόδεικτο με την βεβήλωση της ακίνητης περιουσίας της συναγωγής του Βόλου. Κλίμα τρομοκράτησης μιας μειονότητας είναι κι αυτό.

Συνεπώς οι ενστάσεις σας περί δήθεν μη διασταύρωσης και παράθεσης στοιχείων για το ότι: (α) υπήρξε επικοινωνία φοβισμένων ανθρώπων με το ΕΠΣΕ και (β) ότι το ΕΠΣΕ εξέδωσε πράγματι το δελτίο τύπου είναι αβάσιμες κι απορρίπτονται ως τέτοιες.

Αν έχετε περαιτέρω αμφιβολίες όμως, μπορείτε να υποβάλετε μήνυση εναντίον του ΕΠΣΕ για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Αν δεν το κάνετε, δεν θα έχετε κανένα δικαίωμα να ισχυρίζεστε τίποτε εναντίον κανενός, διότι θα έχετε αποφύγει τη θεσμική επιβεβαίωση των δημόσιων δηλώσεών σας, σκόπιμα, δηλαδή με πρόθεση. Οι κατηγορίες περί "ανευθύνου" κλπ είναι προσβλητικές όταν η ίδια η Δικαιοσύνη είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίσει ποια συμπεριφορά είναι "υπεύθυνη" ή "ανεύθυνη".

politis είπε...


Δεν έχω κανένα λόγο να κάνω μήνυση. Ούτε φυσικά και αμφισβητώ το ποιος εξέδωσε το Δ.Τ. Εκείνο που ανέφερα ήταν αν διασταυρώσατε το περιεχόμενο του [Δηλαδή, αν ισχύει το (α)], και αν ναι, τότε παρακαλώ παραθέστε τα στοιχεία.

Το Δ.Τ. είναι αόριστο και πουθενά δεν αναφέρονται συγκεκριμένα γεγονότα που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει "κλίμα τρομοκράτησης".

Σύμφωνα με τους δικούς σας κώδικες δεοντολογίας (Αρθρο 2β), οφείλετε να διασταυρώνετε τα στοιχεία...

Αν δεν έχετε διασταυρώσει τα στοιχεία, γεγονός που αποφεύγετε να το δηλώσετε, τότε που είναι η δεοντολογία σας;

Δεν μπορείτε να εφαρμόζετε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Διαβάστε τους κανόνες δεοντολογίας που εσείς συντάξατε...

Θα ρωτήσω ξανά. Επιβεβαιώσατε όσα λέει το Δ.Τ. ή απλά το αναδημοσιεύσατε;
Εχετε συγκεκριμένα στοιχεία ή με αμπελοφιλοσοφίες προσπαθείτε να δικαιολογήσετε την ανυπαρξία διασταύρωσης στοιχείων;

Αν ναι (επαναλαμβάνω) μπορούμε να μάθουμε και μεις περισσότερα στοιχεία;

Αν πάλι και δεν έχετε κάνει καμία διασταύρωση, απλά δηλώστε τον για να αξιολογήσουμε και εμείς ανάλογα το Δ.Τ. σύμφωνα με το 3β του κώδικα σας.

Υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό που ζητώ ως αναγνώστης; Γιατί ενοχλήστε;

e-Lawyer είπε...

- Δεν έχω κανένα λόγο να κάνω μήνυση.

> Τότε συνομολογείτε ότι δεν έχετε κανένα λόγο να μιλάτε για "ανεύθυνη" συμπεριφορά. Σας καλώ λοιπόν αφού δεν σας ενδιαφέρει η θεσμική διάγνωση της αλήθειας να αποσύρετε το σχόλιό σας ζητώντας συγγνώμη από κάθε θιγόμενο πρόσωπο, άλλως το σχόλιό σας θα διαγραφεί.

- Ούτε φυσικά και αμφισβητώ το ποιος εξέδωσε το Δ.Τ.

> Ομοίως ως άνωτέρω.

- Εκείνο που ανέφερα ήταν αν διασταυρώσατε το περιεχόμενο του [Δηλαδή, αν ισχύει το (α)], και αν ναι, τότε παρακαλώ παραθέστε τα στοιχεία.

> Το (α) είναι αντικείμενο τεκμηρίωσης για το ίδιο το ΕΠΣΕ, αφού δεν αποτελεί αυτοτελή δικό μου ισχυρισμό. Το ΕΠΣΕ έχει παραθέσει τη μαρτυρία τεκμηρίωσης, οπότε παρέλκει κάθε άλλη δική μου υποχρέωση.

- Το Δ.Τ. είναι αόριστο και πουθενά δεν αναφέρονται συγκεκριμένα γεγονότα που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει "κλίμα τρομοκράτησης".

> Υπάρχει η μαρτυρία που ενσωματώνεται στο ΔΤ και είναι επαρκές στοιχείο τεκμηρίωσης.

- Σύμφωνα με τους δικούς σας κώδικες δεοντολογίας (Αρθρο 2β), οφείλετε να διασταυρώνετε τα στοιχεία...

> Το έπραξα: διαπίστωσα ότι το δελτίο τύπου όντως προέρχεται από το ΕΠΣΕ

- Αν δεν έχετε διασταυρώσει τα στοιχεία, γεγονός που αποφεύγετε να το δηλώσετε, τότε που είναι η δεοντολογία σας;

>Το εξήγησα και παραπάνω ότι έχω τηρήσει τις σχετικές δεοντολογικές υποχρεώσεις κάποιου που απλώς αναμεταδίδει δελτίο τύπου.


- .... με αμπελοφιλοσοφίες προσπαθείτε να δικαιολογήσετε την ανυπαρξία διασταύρωσης στοιχείων;

> Δόθηκαν λοιπόν οι απαντήσεις και δεν θα γίνουν δεκτές οι προσβολές.

-...πορούμε να μάθουμε και μεις περισσότερα στοιχεία;

> Στο Διαδίκτυο καθένας έχει την δυνατότητα να κάνει μια αξιοπρεπή ανεξάρτητη έρευνα ούτως ώστε να διαπιστώσει προσωπικά αν επαληθεύεται ή όχι μία πληροφορία. Συνεπώς, η παράλειψη έρευνας και η κατηγορία περί "αμπελοφιλοσοφιών" επιστρέφεται στον προσβολέα.

Εδώ τελειώνει και ο σχετικός διάλογος, εάν δεν προσκομιστούν στοιχεία που να υποστηρίζουν επαρκώς τις κατηγορίες και το υποτιθέμενα ψευδές της είδησης.

Επίσης θα διαγραφτούν όλα τα προσβλητικά σχόλια, αν δεν προσκομιστούν τα παραπάνω.

politis είπε...


- Σας καλώ λοιπόν αφού δεν σας ενδιαφέρει η θεσμική διάγνωση της αλήθειας να αποσύρετε το σχόλιό σας ζητώντας συγγνώμη από κάθε θιγόμενο πρόσωπο, άλλως το σχόλιό σας θα διαγραφεί.

>> Διέγραψε ότι νομίζεις. Η αίσθηση σου περί δημοκρατίας είναι φανερή.
Ενάντια στους κανόνες δεοντολογίας (σας) που επικαλείστε, αρνείστε να απαντήσετε στα ζητήματα που σας βάζω.
Προσβολή από μέρους μου δεν υπάρχει. Οσα έχω γράψει είναι σύμφωνα με το αρθρο 3 του κώδικα σας.
Αντιθέτως, εσείς τον παραβιάζετε κατ' εξακολούθηση και με συκοφαντείτε ότι δήθεν σας προσβάλω.

- Το (α) είναι αντικείμενο τεκμηρίωσης για το ίδιο το ΕΠΣΕ, αφού δεν αποτελεί αυτοτελή δικό μου ισχυρισμό. Το ΕΠΣΕ έχει παραθέσει τη μαρτυρία τεκμηρίωσης, οπότε παρέλκει κάθε άλλη δική μου υποχρέωση.

>> Εσείς έχετε την υποχρέωση να διασταυρώστε την πληροφορία, σύμφωνα με τις "Αρχές για τη μετάδοση ειδήσεων" που εσείς "θεσπίσατε".

- Το εξήγησα και παραπάνω ότι έχω τηρήσει τις σχετικές δεοντολογικές υποχρεώσεις κάποιου που απλώς αναμεταδίδει δελτίο τύπου.

>> Πως το κάνατε αυτό αφού δεν δηλώνετε αν εφαρμόσατε το 2β των όρων δεοντολογίας σας;

- Υπάρχει η μαρτυρία που ενσωματώνεται στο ΔΤ και είναι επαρκές στοιχείο τεκμηρίωσης.

>> Οχι γιατί δεν φαίνεται από πουθενά που, πως και πότε έγινε αυτό και από ποια ΜΜΕ. Αυτό σας ζήτησα να μας πείτε περισσότερα για την καλύτερη ενημέρωση όλων μας και έχετε αραδιάσει κάθε τι άσχετο.

- Δόθηκαν λοιπόν οι απαντήσεις και δεν θα γίνουν δεκτές οι προσβολές.

>> Στα πλαίσια της κριτικής έχω το δικαίωμα να λέω ότι είναι ανεύθυνο χωρίς διασταύρωση να μας παραθέτεται ένα Δ.Τ. αμφιβόλου αξιοπιστίας. ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ ΑΝΕΥΘΥΝΟ. ΕΙΠΑ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ.
Αν δεν έχετε διασταυρώσει, μόνο τότε μπορείτε να το εκλάβετε ως προσβολή.

- Στο Διαδίκτυο καθένας έχει την δυνατότητα να κάνει μια αξιοπρεπή ανεξάρτητη έρευνα ούτως ώστε να διαπιστώσει προσωπικά αν επαληθεύεται ή όχι μία πληροφορία.

>> Δική σας υποχρέωση είναι να το κάνετε πριν διαδώσετε μια είδηση...


- εάν δεν προσκομιστούν στοιχεία που να υποστηρίζουν επαρκώς τις κατηγορίες και το υποτιθέμενα ψευδές της είδησης.

Ποιες κατηγορίες; Το μόνο που είπα είναι ότι "Θεωρώ ανεύθυνο να παρουσιάζονται τέτοια κείμενα χωρίς διασταύρωση και παράθεση των στοιχείων, σύμφωνα και με την δεοντολογία". Που είδατε ότι είπα πως είναι ψευδής ή προσβλητική η φρασεολογία μου;


Τέλος, λόγω του ότι έχω το τεκμήριο της αθωότητας (άρθρο 3α), μένει σε σας να αποδείξετε ότι σας προσβάλω, παραθέτοντας τα στοιχεία ότι έχετε διασταυρώσει το Δ.Τ. Μπορείτε να το κάνετε ναι ή όχι;;;;

Αν όχι, δεν υπάρχει καμία προσβολή (που ούτως ή άλλως ο σχολιασμός μου, βρίσκεται στα πλαίσια του δημόσιου σχολιασμού, της κριτικής και της αξιολόγησης) και σας καλώ να μου ζητήσετε συγνώμη.

e-Lawyer είπε...

Κύριε μου, η είδηση είναι ότι:

TO ΕΠΣΕ ΕΞΕΔΩΣΕ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΤΟ "Χ" ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ.

Από τη στιγμή που παραθέτω το ίδιο το δελτίο τύπου - που περιλαμβάνει τεκμήριο ότι πράγματι υπήρξε η εν λόγω επικοινωνία - και παραθέτω και την πηγή ότι όντως το ΕΠΣΕ εξέδωσε αυτό το δελτίο, τελείωσε.

Η μόνη περίπτωση στην οποία από τη νομολογία απαιτείται ανεξάρτητη τεκμηρίωση όταν αναμεταδίδεται δελτίο τύπου είναι όταν ο αναμεταδίδων δημοσιογράφος το χρησιμοποιεί και για προσωπική επίθεση εναντίον προσώπου

(Bλ. ΕΔΔΑ Standardverlagsgesellschaft κατά Αυστρίας http://elawyer.blogspot.com/2007/05/blog-post_31.html)

Δεν χρειάζεται να "αποδείξω" ή να "διασταυρώσω" τίποτε άλλο λοιπόν πέραν του ότι το ίδιο το ΕΠΣΕ εξέδωσε το δελτίο τύπου.

Δεν θα το ξαναπω άλλη φορά και δεν θα αναρτηθούν άλλα σχόλιά σας που τυχόν επανέρχεστε για τρίτη (3η) φορά στο ίδιο θέμα, γιατί σε τέτοια περίπτωση θα πρόκειται για κατάχρηση της υπομονής μου. Καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του για το κατά πόσον σας ενδιαφέρει η "δεοντολογία" ή να προσβάλλετε το ΕΠΣΕ, τους Εβραίους ή εμένα.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Mε συγχωρείτε κύριε e-Lawyer μου, αλλά το δελτίο τύπου του ΕΠΣΕ μού δημιούργησε μία απορία. Σέβομαι την επιθυμία σας να μην σχολιάζω και δεν σχολιάζω αλλά ποντάρω στην γενναιοδωρία σας να μου εξηγήσετε.

Διαβάζω εκεί που γράφει ότι "Κάποιοι σκέφτονταν ακόμη και να βγάλουν τα ονόματα από τα κουδούνια των διαμερισμάτων τους" και θέλω να με βοηθήσετε να την λύσω.

Όλοι οι Εβραίοι του Βόλου σε διαμερίσματα μένουν;

ή

φοβούνται μόνον όσοι μένουν σε διαμερίσματα;

e-Lawyer είπε...

Δυστυχώς δεν είμαι από το Βόλο, ούτε γνωρίζω Εβραίους του Βόλου για να απαντήσω.

Αλλά αυτό είναι το ζήτημα;

Αν μένουν σε διαμερίσματα ή σε μονοκατοικίες;

Δεν αντιλαμβάνομαι πόθεν προκύπτει όλη αυτή η αμφιβολία ότι υπάρχουν Εβραίοι στο Βόλο που όντως φοβούνται.

Δεν είμαι Εβραίος ούτε έχω κάποιον ατομικό λόγο για να είμαι υπέρ τους, αλλά δεν είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να υπάρχουν στη χώρα μας Εβραίοι ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα προσώπων που φοβάται επειδή της αποδίδονται με τη λογική συλλογικής ευθύνης πράξεις για τις οποίες δεν έχουν καμία συμμετοχή;

Είναι υποχρέωσή μας να δηλώσουμε τη συμπαράσταση σε αυτούς τους συμπολίτες μας, οι οποίοι τη δεδομένη χρονική περίοδο υφίστανται αυτή την αθέμιτη διακριτική μεταχείριση, όπως και σε κάθε συμπολίτη μας που βιώνει τον ρατσισμό.

e-Lawyer είπε...

Άλλωστε δεν λέει "όλοι", λέει "κάποιοι".

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Ναι, δίκιο έχετε. "Κάποιοι" γράφει. Αλλά μου έκανε εντύπωση που όλοι αυτοί οι "κάποιοι" μένουν σε διαμερίσματα. Και στο Βόλο, μάλιστα, που έχει πολλές μονοκατοικίες.

Δεν αμφιβάλλω ότι κάποιοι φοβούνται, εξάλλου υπάρχουν και άνθρωποι που φοβούνται, έτσι... χωρίς λόγο.

Αν και δεν με βοηθήσατε να λύσω την απορία μου, σας ευχαριστώ πολύ για την προθυμία σας να μου απαντήσετε.

Προσπάθησα να στείλω μέηλ με την απορία μου και στο ΕΠΣΕ, αλλά στο url που μας δίνετε, δεν λειτουργεί η "επικοινωνία".

Oπότε, υποθέτω ότι τα μηνύματα που δέχθηκε το ΕΠΣΕ ή με sms τα έστειλαν οι φοβισμένοι ή με τίποτα άλλο μέσον.

Ευχαριστώ και πάλι και καλή χρονιά να έχετε.

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...