Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12, 2005

Περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης στις ΗΠΑ

Δόθηκε εντολή στα ΜΜΕ να μην μεταδώσουν εικόνες νεκρών από την πληγείσα περιοχή της Ν. Ορλεάνης.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν θέλει να δει αυτές τις εικόνες: ούτε οι συγγενείς τους, ούτε εμείς οι υπόλοιποι (εξαιρώ τους τρομολάγνους και εκείνους που θέλουν πρόσθετα επιχειρήματα κατά της αμερικάνικης κυβέρνησης), ούτε βέβαια η αμερικάνικη κυβέρνηση. Το θέμα είναι ότι νομικά είναι πολύ περιορισμένα τα περιθώρια για την μετάδοση φωτογραφιών των πτωμάτων. Σε κάθε περίπτωση θα ήταν μια προσβολή στη μνήμη αυτών των νεκρών. (Αφήνω το ψυχολογικό κόστος για τους θεατές.) Επίσης θα ήταν υπερβολικό να θεμελιωθεί η αναγκαιότητα της προβολής αυτών των εικόνων για λόγους πληροφόρησης: η ενημέρωση για την έκταση της καταστροφής δεν είναι απαραίτητο να επεκταθεί και στο επίπεδο της μετάδοσης των εικόνων των πτωμάτων, θίγοντας τη μνήμη τους. Υπάρχει δηλαδή ένα νομικό πλαίσιο που προφανώς θα απαγόρευε αυτή τη μετάδοση, χωρίς να είναι αναγκαία αυτή η κυβερνητική εντολή για την μη μετάδοση των εικόνων. Και πάλι, όμως, το θέμα θα μπορούσε να φτάσει στα αμερικάνικα δικαστήρια με αμφίβολη την έκβαση της υπόθεσης, δεδομένης της βαρύτητας που επιφυλάσσει το αμερικάνικο σύνταγμα στην ελευθερία της έκφρασης έναντι των άλλων δικαιωμάτων.

Όμως, παρόλο που το νομικό πλαίσιο είναι -ας πούμε- σαφές, η επέμβαση της κυβέρνησης δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί προληπτική λογοκρισία. Υπενθυμίζω ότι η προληπτική λογοκρισία είναι επαχθέστερη από την κατασταλτική (=απαγόρευση μετά την κυκλοφορία), γιατί με την προληπτική λογοκρισία δεν είναι γνωστό στο κοινό τι ακριβώς έχει απαγορευτεί. Στο ελληνικό σύνταγμα π.χ. η προληπτική λογοκρισία απαγορεύεται απόλυτα. Η κατασταλτική επιτρέπεται (ως κατάσχεση εντύπων) υπό πολύ συγκεκριμένους όρους, σύμφωνα με το άρθρο 14.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Απαγόρευση λειτουργίας καμπάνας ναού λόγω ηχορύπανσης

  Σε υπόθεση που εκπροσωπώ τον θιγόμενο πολίτη, μετά από 2 προσωρινές διαταγές, το Πρωτοδικείο Καλαμάτας εξέδωσε και απόφαση ασφαλιστικών μ...