Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 22, 2005

Ποινική δίωξη εναντίον blogger στη Γαλλία!

'Ενας γάλλος blogger καταχώρησε στο blog του κατηγορίες για την υψηλή αμοιβή του δικηγόρου του Δήμου Pluteaux για την εκδίκαση μιας υπόθεσης πρώην εργαζομένου. Ο δήμαρχος Pluteaux άσκησε μήνυση για την καταχώρηση αυτή κατά τoυ blogger, ο οποίος πλέον κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμηση μέσω του τύπου. Κι αυτό γιατί ο νόμος περί τύπου έχει επεκταθεί και εφαρμόζεται και στα ψηφιακά μέσα (όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα). Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το 70% των ευρωπαϊκών blogs και άνω λειτουργεί στη Γαλλία.

(πηγή: περιοδικό Δίκαιο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Liberation, 21.6.2005, σελ.4-6, http://www.monputeaux.com/proces/)

Εκ πρώτης όψεως, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες απαλλαγής του blogger, αν πράγματι δεν μετέδωσε κάτι ψευδές και στο κείμενό του προεξάρχει η άσκηση κριτικής και όχι η διάδοση ανακριβών δεδομένων.

6 σχόλια:

Loucretia είπε...

Ηθελα ναξερα, ο blogger πως θα κληθει στο δικαστηριο να καταθεσει;

Με το κανονικο του ονομα ή με το ονομα του blog?

Φαντασου σκηνη:

"να προσελθει ο κατηγορουμενος "Το Καλλιαρντο Πληκτρο" (κοκκαλο η εδρα)

e-Lawyer είπε...

Το θέμα είναι ότι όπως καταλαβαίνεις ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ, παρά την "ανωνυμία" του ψευδωνύμου. Πάντως το δίκαιο αναγνωρίζει και τα ψευδώνυμα σαν κανονικά ονόματα, δηλαδή δεν θα υπήρχε κώλυμα π.χ. να καταθέσω μια αγωγή κατά μιας "Loucretia", αν μπορώ να την προσδιορίσω επαρκώς. Αν και στο δικόγραφο χρειάζεται και διεύθυνση του εναγομένου . Αλλά με μία ευρεία ερμηνεία, διεύθυνση δεν είναι και το www.loucret.blogspot.com; Χα!

Loucretia είπε...

Δεν σχολιασα καθολου το ΠΩΣ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΑΝ γιατι ως γνωστον, τιποτε δε μενει κρυφο στο νετ.

Γι αυτο καλου κακου, σε προσλαβανω απο τωρα ως νομικο συμβουλο του blog μου και καλα θα κανουν κι οι υπολοιποι bloggers να σκεφτουν το θεμα, γιατι η υποθεση εχει πολυ ΖΟΥΜΙ !!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Κρυφό αν θέλεις να μείνει κάτι.. μένει. Δεν θα ασχοληθεί μαζί σου η NSA για ένα post σε ένα blog.
Αλλά ειδικά σε blog αν είναι να είσαι τόσο ανώνυμος πια, τι σκατά.. Όμως το blog θα έπρεπε να εκφράζει μια ελευθερία άποψης! Δηλαδή εγώ δεν μπορώ να κατακρίνω στο blog ΜΟΥ την XY εταιρία γιατί αλλιώς θα μου κάνει μήνυση? Ε τότε να το κλείσω το blog και να ανοίξω ένα diary like the old days. Νομίζω πως για τα blogs πρέπει να δημιουργήσουν ειδικές ρυθμίσεις, βάση τον οποίων γράφω ότι μου κατέβει στην τέλικη.. μην το διαβάζεις ρε φίλε..

e-Lawyer είπε...

Η κριτική, ακόμα και η σκληρή κριτική είναι επιτρεπόμενες ως μέρος της ελευθερίας της έκφρασης. Το να διαδίδεις όμως ένα ψευδές γεγονός σαν να ήταν αληθινό, με σκοπό να πλήξεις κάποιον (συκοφαντική δυσφήμηση) δεν μπορεί να είναι ανεκτό. Η είδηση για τον γάλλο blogger αναφέρει κάτι τέτοιο (για το ύψος της αμοιβής του δικηγόρου του Δήμου).
Μια διαφορετική ρύθμιση για τους bloggers που θα τους απάλλασσε από τις κατηγορίες της συκοφαντικής δυσφήμησης θα ήταν αντίθετη στην αρχή της ισότητας: γιατί ο "απλός πολίτης" να διώκεται και να καταδικάζεται όταν δυσφημεί κάποιον συκοφαντικά, ενώ ο blogger να βγαίνει αθώος; "Επειδή είναι blogger;" Δεν είναι δίκαιο για τους άλλους και νομίζω ότι δεν είναι και κοινωνικά ανεκτό να δημιουργηθεί μια διαδικτυακή ελίτ (Internet χρησιμοποιεί το 13,5% μόνο, παγκοσμίως) που θα βρίσκεται στο ποινικό απυρόβλητο και θα απολαμβάνει επιπρόσθετες ασυλίες σε σχέση με τους άλλους πολίτες.

Ανώνυμος είπε...

...απειρόβλητο...

To νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

 Το νομοσχέδιο προβλέποντας στο άρθρο 3 ότι ο γάμος επιτρέπεται για άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου, αυτοδικαίως επεκτείνει στα ζευγάρια το...