Μια ιδέα για την επίλυση της υπόθεσης Βατοπεδίου κατατέθηκε στις 30.9.2008 στη Βουλή, ως πρόταση νόμου με τίτλο "Ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων, την ανταλλαγή ακινήτων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους και συναφείς διατάξεις".
Οι πρώτες δύο παράγραφοι περιλαμβάνουν την ανάκληση όλων των διοικητικών πράξεων σχετικά με το θέμα της λίμνης Βιστωνίδας. Η τρίτη παράγραφος κηρύσσει άκυρες και τις συμβολαιογραφικές πράξεις. Η τέταρτη παράγραφος όμως προβλέπει κάτι *σχεδόν* πρωτάκουστο:
"Κάθε ειδους δικαιοπραξίες που συνήψε η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου όρος με τρίτους και οι οποίες έχουν ως αντικείμενο τη σύσταση εμπράγματων ή ενοχικών δικαιωμάτων επί ακινήτων των προηγούμενων παραγράφων, καθώς και οι αντίστοιχες συμβολαιογραφικές πράξες είναι αυτοδικαίως άκυρες. Στα κατά τόπους αρμόδια υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία εγγράφεται μνεία του νόμου αυτού με αίτηση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών".
Μια παράγραφο πιο κάτω, οι τρίτοι αυτοί "δικαιούνται να αναζητήσουν το τίμημα ου κατέβαλαν και κάθε άλλη θετική ή αποθετική ζημία στρεφόμενοι κατά της Ιεράς Μονής".
Για τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα της Μονής, ορθώς παρέπεμψαν οι εκπρόσωποί της στην νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όπου προσέφυγαν και παλαιότερα διάφορα μοναστήρια και δικαιώθηκαν.
Οι τρίτοι όμως; Αναγκαστική απαλλοτρίωση με νόμο, χωρίς προηγούμενη καταβολή αποζημιώσεων; Το θεωρώ "σχεδόν" πρωτάκουστο, γιατί μου θυμίζει το νόμο "Βενιζέλου" με τον οποίο απαλλοτριώθηκε η περιουσία της τέως βασιλικής οικογένειας. Ο νόμος αυτός είχε τη γνωστή τύχη στο Στρασβούργο: καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων και καταβολή ορισμένων δισ. στους θιγέντες.
Οι διατάξεις της πρότασης νόμου παραβιάζουν το δικαίωμα τρίτων στην ιδιοκτησία τους, καθώς δεν τηρείται το άρθρο 17 του Συντάγματος και το άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ. Πρόκειται για ρυθμίσεις, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα σε δικαστικές καταδίκες.
1 σχόλιο:
Ε, χοντροειδής πρόταση, με τεράστια κενά, που αποβλέπει σε επικοινωνιακά παιχνίδια... Προδήλως γράφτηκε στο πόδι και για να παραμείνει ανεφάρμοστη, ικανοποιώντας όμως, τάχα, το λαϊκό αίσθημα.
Δημοσίευση σχολίου