Δύο εξαιρετικές πρωτοβουλίες του Συνηγόρου του Παιδιού ανακοινώνονται σήμερα με σχετικό δελτίο τύπου από την ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Πολίτη.
Τι είναι η Ομάδα Εφήβων Συμβούλων και γιατί δημιουργείται;
Είναι μια 20μελής ομάδα από εφήβους που συγκροτεί για πρώτη φορά ο Συνήγορος του Παιδιού με σκοπό
να βρίσκεται πιο κοντά στις απόψεις των παιδιών για θέματα που τα αφορούν. Η θητεία της πρώτης αυτής ομάδας θα διαρκέσει δύο χρόνια. Παρόμοιες ομάδες συμβούλων λειτουργούν σε πολλούς Συνηγόρους του Παιδιού στην Ευρώπη.
Χρειάζονται ειδικές γνώσεις;
Όχι. Χρειάζεται όμως τα μέλη της ομάδας να ενδιαφέρονται να βοηθήσουν το έργο του Συνηγόρου εκφράζοντας τις απόψεις τους για την εφαρμογή των δικαιωμάτων των παιδιών.
Ποιος/ποια μπορεί να γίνει μέλος;
Κάθε αγόρι και κορίτσι που έχει γεννηθεί από το 1991 μέχρι το 1995 και ενδιαφέρεται να μεταφέρει
προς τον Συνήγορο του Παιδιού τις απόψεις του σχετικά με την εφαρμογή των δικαιωμάτων των παιδιών μπορεί να δηλώσει συμμετοχή συμπληρώνοντας και στέλνοντας με ταχυδρομείο, φαξ ή e-mail την ειδική φόρμα αίτησης. Θα ακολουθήσει κλήρωση για την επιλογή των 20 μελών της.
Αίτηση σε word (για εκτύπωση και αποστολή με ταχυδρομείο/φαξ)
Ηλεκτρονική φόρμα αίτησης (για αποστολή με e-mail) (θα ενεργοποιηθεί προσεχώς)
Ποιοι είναι οι όροι συμμετοχής;
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει κατ’ αρχήν να καταλάβουν καλά τον σκοπό και το περιεχόμενο δράσης
της ομάδας. Θα πρέπει να διαβάσουν με προσοχή την αίτηση, να συμπληρώσουν τα στοιχεία που ζητούνται
και να την στείλουν στον Συνήγορο του Παιδιού, εφόσον έχουν την σύμφωνη γνώμη και υπογραφή
των γονέων τους. Υπογράφοντας την αίτηση δεσμεύονται ότι, αν επιλεγούν, θα συμμετέχουν σε 3-4 συναντήσεις που θα διεξαχθούν μέσα στο χρόνο και ότι θα επικοινωνούν ηλεκτρονικά ή με άλλους τρόπους
με τον Συνήγορο και τα άλλα μέλη της ομάδας για θέματα που τους απασχολούν.
Η θητεία των συμβούλων θα ξεκινήσει με την υπογραφή συμφωνητικού.
Πότε και πώς θα γίνει η επιλογή;
Η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων είναι μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2008. Στη συνέχεια, θα γίνει κλήρωση
(10 Δεκεμβρίου) για την επιλογή των μελών και των αναπληρωτών τους, σε περίπτωση αποχώρησης κάποιου. Κατά την κλήρωση θα ληφθούν υπόψη κριτήρια, ώστε στην ομάδα να συμμετέχουν: Ίσος αριθμός αγοριών
και κοριτσιών, έφηβοι διαφορετικών ηλικιακών ομάδων και από διαφορετικές περιοχές της χώρας.
Με ειδική κλήρωση θα επιλεγούν 2 μέλη από τις ειδικές κατηγορίες:
- Μετανάστες, πρόσφυγες, μειονοτικές ομάδες
- Έφηβοι με αναπηρίες
- Έφηβοι που διαμένουν σε ιδρύματα, στέγες φιλοξενίας ή ανάδοχες οικογένειες.
Θα ακολουθήσουν τηλεφωνικές συνεντεύξεις με όσους επιλεγούν για να επιβεβαιωθεί η συμμετοχή τους.
Τι θα κάνουν τα μέλη της ομάδας;
Πρώτα θα γίνει μια διήμερη συνάντηση, όπου θα συζητηθεί ο τρόπος δουλειάς της ομάδας
και θα υπογραφούν τα συμφωνητικά συνεργασίας. Τα μέλη θα συναντώνται 3-4 φορές τον χρόνο
για περίπου 6 ώρες την φορά, και κατ’ εξοχήν ημέρα Σάββατο ώστε να μην παρεμποδίζεται η σχολική τους φοίτηση. Ενδιάμεσα θα επικοινωνούν τακτικά με τον Συνήγορο και μεταξύ τους.
Τα θέματα της κάθε συνάντησης θα αποφασίζονται από πριν, με συμμετοχή των μελών της ομάδας.
Η ομάδα θα έχει την δυνατότητα να δημοσιοποιεί τις αποφάσεις της αλλά και να επικοινωνεί με παιδιά
και εφήβους σε όλη την Ελλάδα.
Τι γίνεται αν κάποιο μέλος της ομάδας θέλει να αποχωρήσει;
Κάθε μέλος της ομάδας θα αναλάβει τη δέσμευση να συμμετέχει στις δράσεις της (συναντήσεις
και επικοινωνίες) για δύο χρόνια. Όμως, επειδή είναι πιθανό να υπάρχουν αποχωρήσεις για διάφορους λόγους,
θα επιλεγούν από την αρχή αναπληρωματικά μέλη, που θα προσκληθούν σε αυτή την περίπτωση
να αντικαταστήσουν όσους αποχωρούν.
Πώς αποστέλλονται οι αιτήσεις για συμμετοχή στην ομάδα;
Οι αιτήσεις στέλνονται προς τον Συνήγορο του Παιδιού με απλό ταχυδρομείο, φαξ ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Στην τελευταία περίπτωση, επειδή δεν είναι δυνατή η υπογραφή της αίτησης ηλεκτρονικά,
θα ακολουθεί τηλεφώνημα από τον Συνήγορο στο πρόσωπο που κάνει την αίτηση και στον γονέα / κηδεμόνα του για την επιβεβαίωσή της. Στo ηλεκτρονικό μήνυμα είναι σκόπιμο να αναφέρεται ως θέμα«Αίτηση για συμμετοχή στην Ομάδα Εφήβων Συμβούλων».
Θα μπορούν να επικοινωνούν με την ομάδα άλλα παιδιά και έφηβοι;
Για να μπορέσει να λειτουργεί συμβουλευτικά προς τον Συνήγορο του Παιδιού, η Ομάδα Εφήβων Συμβούλων χρειάζεται τις απόψεις και τις προτάσεις και άλλων παιδιών από όλη την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό θα υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας με τα μέλη της ομάδας, μέσα από την διεύθυνση www.0-18.gr/oes,
αλλά και με άλλους τρόπους που θα αποφασιστούν.
Παράλληλα, ο Συνήγορος του Παιδιού απευθύνεται και στους μεγάλους. Δηλαδή στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. Διοργανώνει στις 16 Οκτωβρίου 2008 συνάντηση με δύο θεματικές ενότητες:
α) Συστηματοποίηση της συνεργασίας του Συνηγόρου με τις ΜΚΟ και προοπτική συγκρότησης -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- Δικτύου οργανώσεων για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Το Δίκτυο θα συγκεντρώνει και θα αποστέλλει προς τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας παρατηρήσεις και προτάσεις σχετικά με την κατάσταση των δικαιωμάτων του παιδιού στην χώρα μας.
β) προώθηση των Δικαιωμάτων του Παιδιού προς τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς (θα γίνει σεμινάριο από την διεθνή ΜΚΟ Eurochild).
Οι εκπρόσωποι φορέων που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στη συνάντησημπορούν να συμπληρώσουν και να αποστείλουν στον Συνήγορο τη φόρμα συμμετοχήςπου υπάρχει στον ιστοχώρο του Συνηγόρου του Παιδιού w ww . 0-18. g r
Όπως είχα υποστηρίξει και στης 8 Προτάσεις για το νέο Συνήγορο του Πολίτη, πέρσι, η συνεργασία του θεσμού με την κοινωνία των πολιτών και τις οργανώσεις της αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, τόσο για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει ο Εθνικός Διαμεσολαβητής, όσο και για την θετική αναγνώριση της συμμετοχής του πολίτη στη διαχείριση των δημόσιων θεμάτων.
Όπως επισημαίνει και ο καθηγητής κ. Γ. Παπαδημητρίου, στο άρθρο του στο Βήμα Ιδεών της προηγούμενης εβδομάδας, η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελεγκτικοί θεσμοί και κυρίως η Δικαιοσύνη, επιβάλλει να λάβουν δράση οι ίδιοι οι πολίτες, μέσα από τις οργανώσεις τους. Η υποχρέωση αυτή ανήκει πριν από όλους στις ανεξάρτητες αρχές, οι οποίες έχουν ως βασική αρμοδιότητα τη λειτουργία ως θεσμικά αντίβαρα της κεντρικής εξουσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου