Χθες 9.10.2008 κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης ένα πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο, το οποίο περιέχει παγκόσμια πρωτοτυπία: καθιερώνει δικαίωμα σύναψης "συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης" αποκλειστικά και μόνο για τα ετερόφυλα ζευγάρια.
Εξαιρώντας τα ομόφυλα ζευγάρια από την δυνατότητα σύναψης συμφώνου συμβίωσης, η κυβέρνηση παραβιάζει το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, σε συνδυασμό με την απαγόρευση αθέμιτων διακρίσεων (άρθρα 8 και 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), όπως έχει ήδη γνωμοδοτήσει η Εθνική Επιτροπή των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών από το δικαίωμα σύναψης συμφώνου συμβίωσης συνεπάγεται επίσης παράβαση θεμελιωδών ελευθεριών του Κοινοτικού Δικαίου.
Η Ελλάδα, ως χώρα υποδοχής ευρωπαίων πολιτών, απαγορεύοντας τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια, αρνείται την ιδιότητα του "μέλους της οικογένειας" σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο με ομόφυλους τους ευρωπαίους πολίτες (σε άλλα κράτη της ΕΕ) ή επιθυμούν να συνάψουν σύμφωνο στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση αποστερεί από τα ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης σε άλλα κράτη της ΕΕ, τα διευρυμένα κοινοτικά οικογενειακά δικαιώματα εισόδου, εξόδου, προσωρινής και μόνιμης διαμονής στην Ελληνική επικράτεια, όπως αυτά προβλέπονται στην Οδηγία 2004/38. Τα νομικά προβλήματα σχετικά με τις κοινοτικού δικαίου υποχρεώσεις της Ελλάδας είχε επιγραμματικά επισημάνει το Σεπτέμβρη του 2008 και ο Επίτροπος κ. Μπαρρό, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνος για τις εσωτερικές υποθέσεις.
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία προσφεύγει σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να ασκήσει τις αρμοδιότητές της, ώστε η Ελλάδα να άρει τις αθέμιτες διακρίσεις που εμποδίζουν ομόφυλα ζευγάρια να ασκήσουν τις θεμελιώδεις κοινοτικές ελευθερίες της εισόδου, εξόδου, προσωρινής και μόνιμης διαμονης στην Ελληνική επικράτεια. Αυτό θα επιτευχθεί με την άρση της αθέμιτης διάκρισης και την κατοχύρωση του δικαιώματος σύναψης συμφώνου συμβίωσης για όλα τα ζευγάρια, ετερόφυλα και ομόφυλα.
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί προς τις κοινοτικές της υποχρεώσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Την Φιλελεύθερη Συμμαχία εκπροσωπεί ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος.
Το πλήρες κείμενο της Καταγγελίας μπορείτε να διαβάσετε πιέζοντας εδώ.
9 σχόλια:
νομιμοποιείται κάποιος σε προσφυγή για την αντίθεση του νόμου (όταν ψηφιστεί) στο ευρωπαϊκό δίκαιο?
Ο άμεσα θιγόμενος μπορεί να προσφύγει στην δικαιοσύνη (εσωτερική και ευρωπαϊκή), η οποία έχει επίσης αρμοδιότητα να υποβάλλει το νόμο σε έλεγχο συμβατότητας με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Να υποθέσω ότι η κατάθεση (;) τής καταγγελίας πριν από την ψήφιση τού νόμου επιδιώκει να λειτουργήσει ως πίεση τής τελευταίας στιγμής;
Μετά την ψήφιση ανοίγονται σαφείς δυνατότητες, με σχεδόν βέβαιη κατάληξη τη δικαστική επέκταση τού Συμφώνου Συμβίωσης: ένα ομόφυλο ζευγάρι πρέπει άμεσα να επιχειρήσει να συνάψει το Σύμφωνο και, αναλόγως με το σε ποιο διαδικαστικό στάδιο θα κολλήσει η υπόθεση, να προσβάλλει δικαστικά την όποια άρνηση.
Χαχα! Πολύ καλό! Θα γίνουν ρόμπα για μια ακόμα φορά οι "απρόσεκτοι" κυβερνώντες ...
Η Επιτροπή χρειάζεται μερικούς μήνες για να ενεργοποιηθεί όπως έχει δείξει και η εμπειρία από τις δύο προηγούμενες προσφυγές της ΦΣ. Η Επιτροπή μπορεί να επέμβει σε οποιοδήποτε στάδιο, γι' αυτό και συχνά η κυβερνήσεις στέλνουν προληπτικά τα νομοσχέδια για έλεγχο συμβατότητας με το κοινοτικό δίκαιο πριν τα φέρουν στη Βουλή.
Το "κατάθεση" γιατί ακολουθείται από ερωτηματικό;
Να ευχαριστήσω και δημοσίως τον Βασίλη για την άψογη δουλειά του, την αφιλοκερδή προσφορά του και την έμπνευσή του!
Η ΦΣ δεν χρειάζεται περιμένει να κολλήσει κάπου κάποιο ζευγάρι. Μπορεί εκ της ιδιότητάς της και του σκοπού της να καταγγείλει στην Επιτροπή κάθε ασυμφωνία του εθνικού δικαίου με το κοινοτικό (όπως στην περίπτωσή μας). Αν τελικά η ίδια η Επιτροπή δεν κινήσει τις διαδικασίες παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (όπως τις κίνησε η ίδια με βάση την καταγγελία μας για το 20%), θα τις κινήσουμε εμείς.
Σίγουρα η υπόθεση δεν θα τελεσιδικήσει εκεί πριν περάσουν 2-3 χρόνια (εκτός αν αλλάξει στάση η κυβέρνηση).
Το κατάθεση είναι με ερωτηματικό γιατί δεν ήμουν σίγουρος ότι ήδη έγινε/θα γίνει πριν από την ψήφιση τού νομοσχεδίου ή ότι απλώς η καταγγελία δίνεται στη δημοσιότητα τώρα (για να πραγματοποιηθεί η υποβολή της αργότερα).
Πάντως και η διαδικασία διαπίστωσης παραβίασης τού κοινοτικού δικαίου είναι χρονοβόρα, μέχρι να καταλήξει σε κρίση τού Δ.Ε.Κ.. Ωστόσο, ακόμα και η κίνηση τής διαδικασίας θα είναι ένα καλό μήνυμα προς την Κυβέρνηση.
καλα τα λες αλλα ποιος σε ακουει!
σου ευχομαι καλη βδομαδα με ενα ποιηματακι απο μια ξενιτεμενη ιστολογισσα την ΘΑΛΑΣΣΑ
speak to me memory the language of seagulls
behind the hills behind the sweating sight
beds of sand tatooed by sudden wind
curved and open crevices particles of the skin of earth
with snake linear language
where the path into the cliff blue turns white foaming
air seeped through the stones ethereal as moans of this dry land
disconnected lay dormant following the wind of others
elevated lyrical images
of islands in high sea half to light half to gray _darkness
strains of memories
wave rolling wave to become equal in motion... in distance
into my mind to capture the essence
aqua choreography
the barren chest of isles producing depth not seen
by my sweeping cantos of self unity
sounds magical lured by the cardiac tunes
murmuring the language of skin and love songs
speak to me
speak to me memory,
the language of seagulls
Demetrios the Traveller
Να συμβιώσει, χωρίς προσφυγές, και υποχρεωτικά, η ΦΣ με την αγάπη.
Δημοσίευση σχολίου